Muzika
0

Britanski dvojac DJ_VJ na Festivalu Urbane kulture u okviru Bihaćkog ljeta

Sarajevo-x.com
British Council, koji u Bosni i Hercegovini obilježava 10 godina uspješnog rada, omogućio je učešće britanskih umjetnika, dvojca DJ_VJ, Robina Mc Nicholasa i Neda Becketta na Festivalu urbane kulture koji se ove godine održava u Bihaću u sklopu Bihaćkog ljeta.

British Council, koji u Bosni i Hercegovini obilježava 10 godina uspješnog rada, omogućio je učešće britanskih umjetnika, dvojca DJ_VJ, Robina Mc Nicholasa i Neda Becketta na Festivalu urbane kulture koji se ove godine održava u Bihaću u sklopu Bihaćkog ljeta.

Ova saradnja dio je regionalnog projekta British Council-a pod nazivom Urbana kultura (Urban Culture), u okviru kog kroz različite sadržaje mladi u 15 zemalja jugoistočne Evrope otkrivaju iskustvo urbane kulture iz Velike Britanije.

Mladi se učesnici ohrabruju da istraže i interpretiraju svoju okolinu kroz muziku, ples, teatar, vizualne umjetnosti i arhitekturu. Praktične radionicama omogućavanju kontakt s profesionalcima iz različitih domena kreativne industrije.

DJ-ing i VJ-ing radionice za mlade 10. i 11. august 2006 Kino Una, Bihać

DJ_VJ live performance (koncert) 11. august 2006 u 20.00

Gradska Otoka, Bihać (nastupaju i Edo Majka i Frenkie)

Coltan je, po riječima organizatora, “nastao kao reakcija na nepostojanje kulturne infrastrukture na ovim prostorima. Grupa entuzijasta/aktivista odvažila se je pokrenuti Festival koji će biti u potpunom kontrastu s lokalnom svakodnevnicom. Cilj Festivala je izbrisati granice - one imaginarne, ucrtane u svijesti ljudi, a isto tako i one fizičke - i tako omogućiti kulturi da ''ovlada'' ljudima, brišuci predrasude... Inicijatorke ideje Festivala su dvije djevojke, Iskra i Meri, hrabre po tome što su se usudile osmisliti jedan ovakav projekt u poznato patrijarhalnoj sredini.”

Ovogodišnji Coltan moto je: GLAVOM KROZ ZID.

O umjetnicima i radu s djecom

Osnivači DJ_VJ Ned Beckett i Robin McNicholas posvećen su i entuzijastičan tim koji, nakon nastupa u nekim od najuzbudljivijih svjetskih konceertnih dvorana (kao The Royal Festival Hall, London; Parco della Musica, Rome; Concertgebouw, Bruges) i pozitivnih iskustava uspješne saradnje u i oko klupskih i festivalskih scena, okreće vizir prema sceni koju koja je obojica bliska od djetinjstva: ruralna Britanija. Ideja je jednostavna: istraživanje zvuka i pokretnih slika kroz seriju radionica u kojima mladi rade sami, a koje kulminiraju živom audiovizualnim nastupom s DJevima (disk-džokeji) i VJevima (video-džokeji). Učenici urade sami sve - čak i dizajn letaka!

Njihov prvi ovakav projekat ostvaren je na jednom od škotskih ostrva (North Uist) s grupom od 12 učenika u okviru kampanje osvještavanja o njegativnom uticaju alkohola. Tri dana su učenici savladavali vještine DJinga koristeći muzički softwer, snimali kamerom i pravili fotografije materijal su poslije procesirali digitalnim softverom za video i VJ-ing.

Eksperimentisanje zvukom i pokretnim slikama

Grupa od 12 učenika se podijelila tako da se polovina speciajlizirala za audio, a polovina za video. Onda su sklopili šest AV (audiovisua) parova koji bi zajedno ostvarili radove za završni nastup. Nakon grupnih seminara, prikazivanja filmova te demontracija softwara održavaju se radionice za “užu speciajlizaciju”. Ove su radionice obradile ključne aspekte postavke živog AV nastupa i opremile učenike osnovnim multimedijalim umijećima.

AV timovi razvijaju audio set liste i prikupljaju vizualni material komplementaran muzici. Dok su DJevi uče kako se miksa i radi ‘spin back’, VJevi snimaju kamerom i fotoaparatom, skiciraju... AV parovi pažljivo planiraju kakvu atmosferu žele ostvariti u Sali. U obzir se uzima boja, tempo i jačina tona.. Svi su setovi međusobno različiti - grupni razgovori i diskusije pomažu da se svima da ostave što bolji utisak na publiku.

Radionice su pomogle učenicima da razviju AV performance kakve nisu nikad znali da mogu.

Sve puca sinkroniziranim zvukom i svjetlom; grupe DJeva i VJeva prepune samopouzdanja, svako sa svojim pažljivo pripremljenim setom. Nastupili su pred prepunom salom na velikom sound-sistem s dualnim projekcijama. Svi oduševljeni: uspjeh zahvaljujući entuzijazmu i i povjerenju u 12 energičnih učenika koji su se nevjerovatno brzo adaptirali zahtjevima novih tehnologija.

Robin je radio za The Saturday Show u udarnom terminu na BBC1 te druge emisije npr Sub Zero i Xchange. Radi s mladim ljudima istražujući nove načine oslobađanja njihovog kreativnog potencijala. Nedovi projekti uživo dostigli su nesvakidašnji raspon ljudi različitih kultura, kroz njegov sedmogodišnju karijeru DJa i kroz njegov rad s izdavačkom kućom Warp Records.