O bogatoj karijeri
80

Branko Đurić Đuro ususret sarajevskom koncertu: Dijete u meni me još uvijek pokreće

I. S.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Bombaj štampa će Sarajlije 30. decembra počastiti fenomenalnom svirkom. Branko Đurić Đuro je o nadolazećem koncertu te svojoj bogatoj karijeri govorio za Klix.ba.

"Bend mi je na prvom mjestu. On je stariji od moje glumačke karijere i on je nešto u čemu mnogo više uživam ustvari. Rokenrol je krivac za sve što mi se poslije događalo. Naredne godine slavimo 40 godina postojanja benda i spremamo velike koncerte svugdje na području bivše države, gdje još uvijek imamo svoje fanove, što smo vidjeli svirajući svih ovih godina", kazao je.

Bombaj štampa je posljednji album izdala "Neka DJ odmah dole CJ" objavila prije čak 12 godina te se publika pita hoće li ih Đuro, Nedim Babović (gitara), Ernie Mendillo (bas-gitara) i Dragan Bajić (bubnjevi) uskoro počastiti nečim novim.

"Inspiracije ima i previše. Nema vremena da se čovjek u potpunosti posveti tome. Stvari su se mnogo promijenile u odnosu na to kako smo tada svirali i radili. Sada ozbiljno spremamo novu ploču, koju smo dugo obećavali. Izdali smo tri - četiri singla, koji će se naći na toj ploči, a, naravno, imamo i nove pjesme, kojeg Nedo i ja spremamo. Početkom godine ćemo s bendom napraviti aranžmane i nakon toga će definitivno izaći nova ploča", rekao je Đuro.

Zanimalo nas je prati li našu kinematografiju, jesu li mu zanimljivi novi projekti ili smatra da se tematika zastupljena u našim filmovima i serijama konstantno ponavlja. Otkrio je i na čemu je radio u proteklih nekoliko mjeseci.

"Moram biti iskren, ne pratim bh. kinematografiju previše studiozno da bi mogao biti neko ko će govoriti o tome. Mislim da je perfektna stvar ta što se može snimati, što su uslovi mnogo bolji nego nekada i što ima dosta televizijskih stanica i potreba za novim serijama. Trenutno nemam previše vremena da se bavim produkcijom i režijom. Posljednje što sam radio je bilo prije nekoliko godina u Sloveniji. Imam ‘na lageru’ nekoliko serija. Napisao sam scenarij za seriju 'Moon Man' za HBO, koja se snimala prije godinu dana. Na Apple TV-u je trenutno dostupna serija 'Slow Horses' u kojoj glumim sa Garyjem Oldmanom. Ovih dana objavljene su epizode u kojma ja igram. Ovog ljeta sam u Poljskoj snimao za Netflix. Kao glumac mnogo radim u inostranstvu, a ovdje i ne baš", ispričao je.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Njegova kćerka Zala slovenskoj javnosti je poznata po muzičkom angažmanu. Istaknule su se njene pjesme "Maj", "Lubi", "A J" i druge. Sada je fokusirana na glumu.

"Prije nego što je počela studirati glumu, moj savjet je bio da nađe neki drugi posao. Probao sam je odgovoriti od toga. Rekao sam joj da postoji samo jedna teža profesija od glumca, a to je glumica. Nasreću, nisam je uspio odgovoriti. Ona je jako talentovana. Završila je glumu u New Yorku i sada igra u hrvatskom filmu 'Šesti autobus', koji ruši rekorde u regiji. Glumi i u slovenskom filmu 'Deda ide na jug'. U oba je dobila glavnu žensku ulogu. Trenutno sprema svoju drugu knjigu poezije. Muzikom se ne više ne bavi toliko", naveo je.

"Đurologija" je jedna od najgledanijih predstava u regiji. Ona je u dosadašnjih šest godina postojanja izvedena više od 560 puta i vidjelo ju je preko 350.000 posjetitelja. Još uvijek ne prestaje oduševljavati publiku i puniti dvorane. Đuro je istovremeno aktivan i pozorištu Luda kuća, odnosno Ludilište.

"Moj glavni posao trenutno je Luda kuća, pozorište koje smo Rene Bitorajac i ja kupili prije pet - šest godina. Bilo je to staro kino u Zagrebu, od kojeg smo napravili pozorište. Već dvije – tri godine intenzivno radimo i najposjećenije smo pozorište u Hrvatskoj. Nadam se da će tako i ostati. Mi smo prvo privatno pozorište na području bivše Jugoslavije", rekao je.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Kada sagledamo sve segmente njegove karijere, očigledno je da da mu kreativnosti i motivacije ne manjka. U čemu je tajna njegove motivisanosti i pozitivne energije?

"To dijete u meni me još uvijek pokreće. Još uvijek imam istu energiju s kojom radim. Imam jednog komšiju, koji ima 101 godinu i koji je još uvijek aktivan. Kada sam ga indirektno pitao za savjete za dugovječnost, on je rekao da moram da radim. Sve dok radiš, nisi star. Penzija je ono čega se bojim, ali u ovom poslu, kojim se bavim, ljudi nikad i ne idu u penziju", zaključio je.

Podsjećamo, Bombaj štampa će večeras u 20 sati u Domu mladih održai koncert. Ulaznicu po cijeni od 15 KM možete kupiti na biletarnici Doma mladih, u koju je uključen i jedan termin klizanja u trajanju od 60 minuta u periodu od 30. decembra do 1. januara.