Noć za pamćenje
601

Božo Vrećo ponovo "bacio u sevdah" publiku u sarajevskom BKC-u, na bini se pojavio u crvenoj haljini i potpeticama

N. C.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Božo Vrećo održao je koncert za pamćenje u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu.

Ljubitelji sevdaha večeras su uživali u izvedbi i vanserijskom glasu bh. pjevača. Ova spektakularna noć ispunjena je strašću, emocijama i tradicijom sevdaha te će ostaviti dubok trag u sjećanjima prisutnih koji će je zasigurno dugo pamtiti.

Božo je za spektakularni nastup odabrao zanimljivu kombinaciju te je odjenuo crvenu haljinu, crni turban i crne potpetice.

Njegovi su koncerti potpuno sufi trans koji sevdah izvorno potpuno oslobođen nosi u sebi. U ljudima oslobađa sve potisnute emocije te time izaziva suze na koncertima, kao i neke nadnaravne energije koje se pretaču od osobe do osobe i zajedno čine val ushićenosti, ljubavi i katarze.

Vrećo pjeva o ljubavi, čežnji i razdvojenosti, o tuzi, melankoliji i samoći. Svaki Božin stih je poput ispovijedi i priznanja ljubavi, otud i magija na njegovim koncertima. Surađuje s osebujnim umjetnicima svjetskoga glasa uz koje je napisao i nove sevdah tekstove koje njegova sve šira i brojnija publika naprosto obožava, od "Lejlije" pa sve do "Sabe".

Božu Vreću zaista krasi nesvakidašnji opus jer marljivo radi na muzici i istraživanju baleta i opere te na dokumentarnim filmovima o sevdalinci, kojoj ujedno daje svoj avangardni doprinos.