Los Angeles
0

VIDEO / Beyonce trijumfirala osvajanjem šest Grammyja

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Na sinoćnjoj dodjeli Grammyja održanoj u Los Angelesu definitivni trijumf zabilježila je Beyonce koja je osvojila čak šest nagrada, uključujući onu za pjesmu godine kojom je proglašena "Single Ladies". Još jedna diva, Taylor Swift, pobjedu je odnijela proglašenjem njenog albuma "Fearless" albumom godine.

Swift je osvojila ukupno četiri nagrade i potukla je Beyonce, Dave Matthews Band, Lady Gagu i Black Eyed Peas, osvojivši upravo onu najvrijedniju kakva je album godine.

Iako se Beyonce može smatrati i gubitnikom jer nije imala album godine, ova multitalentirana zabavljačica i pjevačica ipak je dobila najviše nagrada tokom večeri.

Nakon 2004., kada je osvojila pet Grammyja, ovo je njen novi rekord - nagrade za najbolju pjesmu odnosno za pisce "Single ladies" te najbolji R'n'B album "I Am... Sasha Fierce", najbolju žensku i najbolju R'n'B izvedbu, tradicionalnu R'n'B izvedbu za pjesmu "At Last" i na kraju za najbolju žensku pop izvedbu..

Za Beyonce nije puno zaostajala country pjevačica Taylor Swift, koja je imala osam nominacija ali je osvojila četiri. Pobijedila je sa svojim drugim albumom "Fearless" koji je proglašen albumom godine, a u kolekciju Grammyja dodat će i onaj za najboljeg ženskog country pjevača godine i dvije nagrade za njenu pjesmu "White Horse" koje uključuju najbolju žensku country izvedbu i najbolju country pjesmu.

Još jedan country izvođač koji je odnio top nagradu bio je Zac Brown Band i to kao najbolji novi umjetnik.

The Black Eyed Peas su osvojili tri Grammyja kao i pjevač Jay-Z koji je imao najbolji solo rap nastup, dok je dvije nagrade odnijela njegova pjesma 'Run this town' koju izvodi sa Rihannom i Kanye Westom.

Pjevač Maxwell koji se takmičio za šest Grammyja, ove je godine osvojio svoje prve nagrade - najbolji muški R'n'B vokal za pjesmu "Pretty Wings" i najbolji R'n'B album za "Black Summer's Night".

Mnogi od učesnika na ceremoniji dodjela Grammyja su nosili crveni križ kao podršku humanitarnim naporima na Haitiju, dok su Mary J. Blige i Andrea Bocelli otpjevali pjesmu "Bridge Over Troubled Water", koja je bila namijenjena upravo za prikupljanje novca za narod Haitija.

Ceremonija dodjele uključila je i 3D posvetu Michaelu Jacksonu putem video uratka koji je on napravio od pjesme "Earth Song", dok su Usher, Carrie Underwood, Celine Dion, Jennifer Hudson i Smokey Robinson pjevali uz njegov glas.

Jacksonova djeca Prince i Paris su primila nagradu za životno dostignuće koja je pripala njihovom preminulom ocu.