Danteov "Inferno"
4

Bend Nirvana optužen da neovlašteno koristi logotip

I. S.
Majice sa navodno ukradenim logotipom (Foto: Facebook)
Majice sa navodno ukradenim logotipom (Foto: Facebook)
Unuka pokojnog britanskog umjetnika C. W. Scott-Gilesa tvrdi da je bend Nirvana nelegalno iskoristio ilustraciju koju je njen djed naslikao.

Tokom posljednjih nekoliko godina, Nirvanin poznati logotip se susreo s većim brojem pravnih postupaka. Marc Jacobs je 2019. godine podnio tužbu nakon što je ponovo izdao svoju modnu kolekciju "Bootleg Redux Grunge" SS93. Prošle godine je grafički dizajner zatražio vlasništvo nad originalnim "smajlijem".

No, ovaj put nije riječ o "smajliju". U novoj tužbi koja je pokrenuta protiv benda, unuka pokojnog britanskog umjetnika C. W. Scott-Gilesa navodi da su im ukrali ilustraciju koju je on osmislio. Scott-Giles je naslikao krug koji se koristio za prijevod Danteovog "Pakla" koji datira iz 1949. godine.

Iako je Scott-Giles umro 1982. godine, tužbu je 28. aprila podnijela Jocelyn Bundy, koja kaže da je u januaru ove godine primijetila da Nirvana iskorištava djedovu ilustraciju. Koristi se na majicama, vinilima, privjescima za ključeve i slično.

Dio Nirvanine
Dio Nirvanine "Dante" kolekcije

"Dalja istraživanja otkrila su da neke od neovlaštenih upotreba ilustracije na robi s markom Nirvane datiraju još iz 1989. godine", navedeno je u tužbi.

Robert Fisher, umjetnik koji tvrdi da je dizajnirao "smajli", dao je sličnu izjavu prošle godine, rekavši: "Mislim da nije pošteno što pokušavaju otuđiti autorska prava. Želim da budem poznat kao momak koji ju je nacrtao. Jednostavno je."