Muzika
78

Azerbejdžanska pjevačica Dilara želi upoznati Harija Varešanovića

Klix.ba
Dvadesetdevetogodišnja Dilara Kazimova iz Azerbejdžana prošla je dug put kako bi se pridružila velikoj Eurovizijskoj porodici i sada je spremna da osvoji fanove u Europi.
Zanimljivo je da je velika želja ove pjevačice da dođe u Bosnu i Hercegovinu i upozna vrhunske autore i muzičare poput Harija Varešanovića.

Dilara je prvi put učestvovala na Euroviziji sa bendom Unformal 2008. godine, kada je njena zemlja debitovala na Eurosongu. Bend je tad osvojio drugo mjesto u finalu. U 2010. godini Dilara se kvalifikovala u finale kao dio ženskog dua Milk & Kisses. Iste te godine je predstavljala Azerbejdžan na drugom međunarodnom muzičkom festivalu New Wave u Latviji.

Dilara svakako ima ono što je potrebno da se istakne i bude jedinstvena. Njeno rano školovanje glasovnih sposobnosti daje joj sigurnost i disciplinu. Ova graciozna djevojka je kao dijete bila okružena muzikom iz opere, klasikom, te s rock legendama kao što je Freddie Mercury. A veliki utjecaj na njenu muzičku karijeru svakako ima i Azeri narodna muzika.

Od svakog muzičkog pravca uzima po dio i stvara svoju priču, razvijajući vlastiti jedinstveni vokalni stil, što se moglo vidjeti i na ovogodišnjem takmičenju BöyükSəhnə.

Profesionalno se počela baviti pjevanjem sa 14 godina života, a u zadnjih 15 godina eksperimentisala je sa muzikom i stvara svoj karijeru na najbolji način. Može se reći da je muzika I jeste njen život, diplomirala je kao operna pjevačica na Baku konzervatoriju .

Osim muzike, Dilara ima strast prema slikarstvu i glumi. Glumila je u filmu “Try, do not breathe” (2006.) i filmu “In – between” (2007.), gdje nije samo glumila, nego je uradila i soundtrack “Sonzulyol”.

Dilara Kazimova će nastupiti sa svojom pjesmom “Start a Fire” u prvom polufinalu 6. maja 2014. u B&W Hallerne u Kopenhagenu.