Muzika
188

Arsen Dedić za Klix.ba: Odlaskom Kemala Montena sam izgubio dio sebe

Piše: L. Č.
Hrvatski književnik, pjesnik i kantautor Arsen Dedić će zajedno sa svojim sinom Matijom Dedićem održati koncerte u Mostaru 13. februara i Sarajevu 14. februara. U razgovoru za Klix.ba Dedić se prisjeća svojih muzičkih početaka i dragog prijatelja Kemala Montena.

Nakon nedavne smrti Kemala Montena muzička scena je ostala bez legendarnog kantautora i velikana koji je svojim pjesmama obilježio jedan period.

U razgovoru za Klix.ba Arsen Dedić navodi kako mu je Kemo bio jedan od najvećih prijatelja u životu, kao i jedan od najvećih kantautora, čija je smrt veliki gubitak za sve nas.

"Opet ćemo mi k'o nekad Haulikovom i Čaršijom šetati Žigosani nitima prijateljstva utiskivati tragove u mokru snijegu i kaldrmi..."

"On je bio jedna kantautorska rijetkost, jedna osoba koju sam ja uvijek njegovao. Uvijek sam govorio kako ih imam tri u životu – Endrigo mi je bio stariji brat, Okudzhava mi je bio stric, a Kemo mi je bio mlađi brat", govori Dedić za Klix.ba.

Na predstojećim koncertima u Sarajevu i Mostaru Arsen Dedić na svoj način planira odati počast i posvetu Kemalu Montenu. Pored njegovog standardnog repertoara, publika će imati priliku čuti i nekoliko novih pjesama iz Dedićeve buduće knjige.

Dodaje kako ga je Montenova smrt iznenadila jer se u posljednje vrijeme uvijek šalio na njegov i svoj račun, budući da "nijednom od njih nije cvjetalo zdravlje".

Priča kako su u toku karijere dosta nastupali zajedno, te kako mu je dosta pomagao kad je došao u Zagreb i sve do posljednjeg dana bio uz njega.

"Putovali smo i po svijetu, imali smo koncerte u Geteborgu, Štokholmu i u Veneciji, gdje smo održali koncert za Sarajevo, na koji je došao i gradonačelnik Venecije. Cijeli život sam povezan s njim, još od njegove punoljetnosti, kad je kao klinac stanovao na Koševu, a njegov otac je također bio moj dragi prijatelj... Šta mogu, izgubio sam dio sebe", govori Arsen Dedić.

Pamtim samo sretne dane...

U razgovoru za Klix.ba Arsen Dedić se prisjeća nekih sretnih vremena kad su on i Monteno zajedno napisali pjesmu "Što je ljubav" s kojom je Gabi Novak pobijedila na Šlageru sezone, kao i pjesmu "Pamtim samo sretne dane".

Na upit o tome smatra li da su se muzičke vrijednosti danas izgubile, u odnosu na njihove muzičke početke, Dedić kaže:

"Svako vrijeme nosi svoje vrijednosti i svoje bezvrijednosti. Sigurno i u ovom vremenu ima ljudi koji vrijede, ali ja to već manje pratim jer sve teže podnosim zabavno. Uglavnom, na TV-u gledam dokumentarne programe, slušam klasičnu muziku i idem na takve koncerte, tako sam i odgojen. Ipak, čini mi se da je onda sve bilo nekako blaže, nježnije, ljudskije... Sad je arogantnije, samoljubivije. Ima toliko samoljubaca da mi nije dobro", zaključio je Arsen Dedić u razgovoru za Klix.ba.