Muzika
179

Antidepresivni festival umjetnosti u Zenici

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Zenici će od 15. augusta do 15. septembra biti otvoren neprofitni festival "Anti dep zen fest 0.214" koji organizuje neformalna grupa mladih ljudi. Oni su na ovaj način odlučili promovisati djelovanje umjetnika u prostoru osposobljenom i namijenjenom za izvođenje umjetničkih akcija.

Na festivalu će biti predstavljeni umjetnici iz svijeta muzike, slikarstva, fotografije, ekstremnih sportova, hip-hopa, street arta i drugih umjetničkih akcija, a prema riječima PR-a festivala, Dženete Šabić, cilj je samo jedan - promocija mladih umjetnika.

"Anti dep zen fest se zove zato što želimo da kreiramo ovu antidepresivnu atmosferu i želimo da pripremimo našem gradu nešto novo, što se nije desilo. Ovo je nulti festival i trajat će 30 dana. Osnovni troškovi bendova koji će nam gostovati iznose 100 KM i to je jedini ulog u ovom festivalu koji će sigurno okupiti veliki broj mladih. Na festivalu će se predstaviti veliki broj kako bendova tako i mladih umjetnika koji će dobiti priliku da predstave ono što rade i da informišu i druge o svojim aktivnostima", kazala je Šabić.

Festival je volonterskog tipa, tako da veliki broj umjetnika je volonterski odlučio dati svoj doprinos festivalu. Program festivala je u izradi i objavljivati će se sedmično.

Dnevne aktivnosti festivala bit će bazirane na radionicama i druženjima sa umjetnicima, te informisanje o vrstama umjetnosti koje budu predstavljene na festivalu, dok su noćni sati rezervisani za koncertna dešavanja. Prve noći festivala nastupit će bend In The Room, dok će dan poslije nastupati grupa Velahavle. Svoj nastup na Anti dep Zen festivalu potvrdili su i gosti iz Novog Sada, grupa SNB, koja će Zeničane zabavljati u nedjelju navečer od 20.30 sati, a naredna sedmica je posvećena projekcijama filma i razgovorima sa umjetnicima. Četvrtak, 21. august je dan DJ-eva, a petak, 22. august, počinje sa muzičkim radionicama, a završava sa svirkom Zijan Banda iz Bihaća.

Festival će se održavati u Jazz klubu na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, a ulaz za mlađe od 21 godinu je besplatan, dok će stariji od 21 godine trebati, po mogućnosti, dati prilog u iznosu od 5 KM koji će biti namijenjen bendu koji bude nastupao određenu večer.

Orgainzatori su pozvali sve zainteresovane, prvenstveno mlade ljude da se odazovu festivalu, da ne budu pasivni u društvu, te da na ovaj način nauče nešto novo ili druge nauče svojim vještinama.