Festival divova
0

Mostarske mažoretkinje putuju na turneju u Francusku i Belgiju

A. P.
Mostarske mažoretkinje, tačnije seniorski tim, u periodu od 4. do 10. jula 2019. godine otputovat će na drugu ovogodišnju veliku evropsku turneju i to u Francusku i Belgiju.

Mlađi timovi Mostarskih mažoretkinja su svoju sezonu završili krajem juna, dok će najstariji tim tokom ljeta imati brojne aktivnosti i atraktivna putovanja. Riječ je festivalu na sjeveru Francuske u gradu Douai u regionu Nord-Pas-de-Calais.

Riječ je o festivalu "divovskih figura" koji uključuje oko 100 masivnih skulptura likova iz lokalnih legendi koji paradiraju ulicama i slave se kao "počasni gosti" na proslavama diljem grada.

Divovi u Douaiju su poznati od 1530. godine. Važna su tradicija u Douaiju i njihova važnost znači da su gotovo smatrani pravim ljudima. Dio su flamanske tradicije uvezene iz Španije i Portugala koja se još uvijek slavi i preko granice u Belgiji.

Tim povodom se svake godine organiziraju veliki festivali na kojima sudjeluje veliki broj umjetnika iz cijelog svijeta i smatra se jednim od najvećih festivala u godini.

"Na ovo putovanje krećemo zajedno sa Duvačkim orkestrom-KUD Željezara Zenica s kojim imamo izvrsnu saradnju već dugi niz godina, i bit ćemo predstavnici Bosne i Hercegovine", kazala je voditeljica mažoretkinja Anja Puhalo. "Ovo putovanje je posebno i po tome jer ćemo, osim službenog dijela same turneje posjetiti i tri prekrasna grada: Salzburg, Brisel i Stuttgart gdje ćemo u cjelodnevnom izletu uživati u njihovim čarima".

Mažoretkinje su u februaru učestvovale na jednom od tri najveća karnevala na svijetu - karnevalu u Nici na Azurnoj obali gdje su oduševile svojim izvedbama.

Po povratku sa nove turneje čeka ih mali odmor, a već početkom augusta njihov seniorskih tim nastupit će na međunarodnom Kotorskom karnevalu u Crnoj Gori.