In memoriam
0

Michael Jackson (1958. - 2009.)

Sarajevo-x.com
Jedna od najvećih muzičkih zvijezda svih vremena, pjevač sa titulom kralja popa, Michael Jackson, preminuo je noćas u 50. godini nakon zatajenja srca koje se dogodilo u njegovom domu u Los Angelesu.

"Bio je historijska figura prema kojoj će se mjeriti muzika i muzička industrija. Michael Jackson je učinio ljude druge boje kože prihvaćenima", rekao je velečasni Al Sharpton.

Kao dijete radnika u čeličani, Michael Joseph Jackson rođen je 29. avgusta 1958. godine u Garyju, Indiana. Počeo je karijeru kao vodeći pjevač grupe "Jackson 5" koju je krajem šezdesetih osnovao sa svojom braćom. Prvi TV nastup imao je sa 11 godina. Krajem sedamdesetih profilisao se u solo pjevača, a sa pjesmama "Off the Wall", "Rock With You" i "Don't Stop 'Til You Get Enough" osvajao je same vrhove muzičkih top lista.

Neprikosnoveni album "Thriller" izdao je 1982. godine, odakle je čak sedam pjesama postalo velikim hitovima koji su carevali listama u cijelom svijetu. Nakon toga na pop sceni nije se pojavio niko veći. Nije imao ni 25 godina kad je postao slavan.

"Thrillerov" nasljednik, album "Bad" iz 1987. doživio je skoro jednak uspjeh. Ipak, kako se pop muzika s njim mijenjala, otvarala prema rapu, hip-hopu, alternativnoj muzici, Michael je shvatan kao muzičar koji je izgubio korak s trendovima.

Nakon 1991. i relativnog uspjeha singlova "Dangerous" i "Black or White" počele su kritike na račun ovog pjevača, te mediji sve više počinju govoriti o njegovom privatnom životu, a sve manje o njegovoj karijeri koja je blijedila.

CD sa najvećim hitovima "HIStory" 1995. se pojavio na tržištu, ali nije zabilježio značajan broj prodatih primjeraka. Time je Jackson počeo zapadati u finansijske probleme. Novi album "Invincible" iz 2001. prošao je još lošije.

O njemu se pisalo da je bolestan, optuživan je za pedofiliju, o njemu su šale zbijali komičari, a kralj popa sve više je predstavljan u svjetlu gubitnika. Kad je zbog dugova počeo prodavati svoje imanje, na aukciji koja je poslije otkazana najavljena prodaja njegove odjeće i modnih dodataka, bilo je jasno da Jackson nije u najsjajnijoj situaciji.

Ipak, interes za ovom legendom nikad nije prestao, a to su dokazali i najavljeni koncerti u Londonu koji su rasprodani mjesecima prije. Deset njih trebao je održati u londonskoj areni O2. Najavljivan je vrhunski performans kakav samo Jackson zna prirediti. Fanovi su bili spremni da iz svih dijelova svijeta dođu u London kako bi ga ponovo vidjeli. 75.000 ulaznica prodato je u rekordnom vremenu u martu ove godine.

Kad su koncerti i zvanično pomjereni za 2010. internetom su počele kružiti priče da je Michael psihički nespreman za ovakav događaj, te da boluje od raka kože. Međutim, pripreme su tekle dalje, a u aprilu je u Los Angelesu otvorena audicija za plesače.

U medicinskom centru UCLA potvrdili su noćas da je preminuo. Iza sebe je ostavio troje djece, Princea Michaela I, Paris i Princea Michaela II, ali i nebrojene hitove po kojima će biti pamćen kao fenomen jer je bio više od kralja popa. Bio je veličina kakvu nikakvi skandali ne mogu zasjeniti.