Sarajevo
0

FOTO / Zvonko Maković kustos izložbe Edina Numankadića

Sarajevo-x.com
U toku priprema za izložbu Edina Numankadića "Alhemija 1970-2010." u Sarajevu boravi prof. dr. Zvonko Maković, cijenjeni hrvatski historičar umjetnosti, kritičar i esejist i dugogodišnji partner Ars Aevi.

Jedna od najznačajnijih figura likovne kritike na području jugoistočne Evrope, cijenjeni istoričar umjetnosti i šef Katedre za modernu umjetnost i vizuelne komunikacije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, Zvonko Maković, dugogodišnji je saradnik Projekta Ars Aevi i veliki poznavalac djela Edina Numankadića, čije izložbe je i kustos.

Od 1968. godine, Maković objavljuje u novinama, na radiju i na TV stanicama kritičke tekstove i kolumne, a do sada je objavio više od 30 knjiga, stotine stručnih i naučnih radova. Među njegova značajna djela ulaze monografije Šuteja, Meštrovića, Gecana, Ivančića i Murtića, a od prve nagrade 1970. (nagrada lista "Mladost" za kritiku i esej) pa do danas, dobitnik je niza značajnih priznanja iz područja eseja i kritike. Njegov doktorski rad iz 1996. godine, "Slikarstvo Vinka Gecana", kritika smatra za jedno od rijetkih djela koje karakteriše stopostotna usmjerenost na umjetničko djelo. Kao istaknuti ekspert bio je nacionalni selektor paviljona Hrvatske na 49. venecijanskom bijenalu (2001). Uz rad na Filozofskom fakultetu, dugi niz godina je predavao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, kraći period na Muzičkoj akademiji, a sarađuje sa univerzitetima u Splitu, Podgorici, Sarajevu...
Zvonko Maković u Sarajevu boravi u periodu od 13. do 16. maja te, kroz niz radnih susreta sa timom Ars Aevi, učestvuje u svojstvu kustosa u procesu pripreme opsežne retrospektivne izložbe Edina Numankadića u prostorima Hanikaha i Kuršumli medrese koja će biti postavljena od predstojećeg 27. maja do 10. juna.

Autor izložbi kao što je "Pedesete" – izložbe koju sam Maković naziva rekonstrukcijom razdoblja pedesetih godina prošlog vijeka gdje predstavlja neke od najbitnijih događaja iz oblasti istorije umjetnosti, historije kulture, te samog historijskog perioda uopšte - je jedinstven stručnjak čiji će doprinos pripremi retrospektivne izložbe jednog od najznačajnijih umjetnika Bosne i Hercegovine biti doista dragocjen. Ovim će biti obnovljena i saradnja između umjetnika i kustosa koji kritičkim tekstovima kroz protekle tri decenije prati Numankadićevo stvaralaštvo i koji je još 1996. godine otvorio izložbu njegovih ratnih djela na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Izložba "Alhemija 1970-2010" u organizaciji Ars Aevi i Gazi Husrev-begove medrese bit će otvorena u četvrtak, 27. maja 2010. godine.