60. Berlinale
0

Zlatnog medvjeda osvojio film "Bal", Polanski najbolji režiser

Sarajevo-x.com
Semih Kaplanoglu, reditelj filma "Bal" (Med)
Foto: Reuters
Glavna nagrada Berlinalea Zlatni medvjed otišao je u ruke Semiha Kaplanoglua za njegov film "Bal" (Med), dok je Srebrenog medvjeda za najboljeg režisera dobio kontroverzni Roman Polanski za film "The Gost Writer" koji se još uvijek nalazi u kućnom pritvoru u Švicarskoj.

Nagradu žirija Grand Prix za najbolji film dobio je film "If I Want to Whistle, I Whistle" rumunskog režisera Florina Şerbana.

Srebreni medvjed za najbolju glumicu dobila je japanska glumica Shinobu Terajima za ulogu u filmu "Caterpillar" Kojia Wakamatsua.

Najbolji glumci 60. Berlinalea su Grigori Dobrygin i Sergei Puskepalis koji su odigrali uloge u filmu "How I Ended This Summer", ruskog režisera Alexeia Popogrebskyja.

Još jedna nagrada otišla je u ruke ekipi filma "How I Ended This Summer". Srebreni medvjed za umjetničko dostignuće u kategoriji kamera dobio je Pavel Kostomarov.

Najbolji scenario napisali su Wang Quan'an i Na Jin za film "Apart Together" režisera Wanga Quan'ana.

Treba naglasiti da je vijest od dobitnicima nagrada izuzetno važna za Sarajevo Film Festival budući da su dobitnici glavnih nagrada na Berlinaleu "Bal" Semiha Kaplanoglua i "If I Want To Whistle, I Whistle" režisera Florina Serbana projekti koji su razvijani u okviru festivalskog projekta CineLink.

Nažalost, film "Na putu" naše režiserke Jasmile Žbanić nije dobio nijednu od nagrada na jubilarnom Berlinaleu iako je dobio odlične kritike i važio za jednog od favorita za neku od nagrada.

Jasmila nije prisustvovala dodjeli nagrada, jer je festival napustila sinoć kada se vratila u Sarajevo zbog smrti majke.