Kultura
0

"Zlatni medvjed" danas dolazi u Sarajevo

Nezavisne novine
Jasmila Žbanić, rediteljka filma "Grbavica", koji je na Filmskom festivalu u Berlinu dobio nagradu "Zlatni medvjed" za najbolji film, danas bi u popodnevnim satima trebala da doputuje u Sarajevo, prenose Nezavisne novine.

Predstavnici Obala Art centra i filmska ekipa organizovaće doček pobjedničke ekipe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a iz producentske kuće "Deblokada" najavljuju da Žbanićevu i ekipu očekuje doček adekvatan veličini nagrade.

Avion s našom rediteljkom trebao bi sletiti danas u 14:15 sati na Sarajevski aerodrom.

"Mislim da je ovo sve san i da ću se za pet minuta probuditi u Sarajevu. Nisam očekivala nagradu, jer nagrada mi je bila što sam ušla u takmičarski program 'Berlinala'. Hvala žiriju što je dao priliku jednom ovako malom filmu, sa skromnim budžetom iz jedne male zemlje kao što je Bosna i Hercegovina", kazala je u subotu Žbanićeva nakon što joj je uručena ova prestižna nagrada.

Film "Grbavica" dobio je, osim "Zlatnog medvjeda", još dva priznanja, nagradu ekumenskog žirija i nagradu za mir koja je Žbanićevoj uručena jučer u Berlinu.

Luna Mijović, koja u filmu "Grbavica" tumači lik djevojčice Sare, kaže da je sve ovo doživjela kao veliko iskustvo, te da je ovo najljepši trenutak u njenom životu.

Jasna Žalica, glumica koja u filmu tumači ulogu psihologa, ističe da je ova nagrada nije iznenadila.

"Nekako sam u posljednje vrijeme navikla da dobijamo nagrade. Presretna sam zbog ovog filma, zbog Jasmile i zbog BiH", kazala je Žalica.

Glumac i član ekipe "Grbavica" Ermin Bravo smatra da je "Zlatni medvjed" samo još jedan dokaz da se uspjesi u bh. filmu ne događaju slučajno i stihijski, već da je to dokaz kvaliteta.

"Iskreno, nisam se nadao 'Zlatnom medvjedu'. Očekivao sam nekog srebrnog. Sretan sam i smatram da je ovo još jedan znak našim vlastima da treba da obrate više pažnje na kulturu, posebno na film, te da pomognu mladim i talentiranim ljudima da lakše postižu uspjehe", rekao je Bravo.

Mirsad Purivarta, direktor Sarajevo film festivala i Obala Art centra, koji je distributer "Grbavice" u BiH, kaže da je očekivao nagradu, "jer je 'Grbavica' genijalno napravljena".

"Mislio sam da ćemo dobiti ili gran pri ili 'Zlatnog medvjeda'. Kad nismo dobili gran pri znao sam da je 'Medvjed' naš. Hvala predsjedniku žirija Charlotte Rampling zato što je ispunila svoje obećanje kada je rekla da će odlučiti kao obični gledalac, na osnovu onoga što osjeti i vidi na licima gledalaca i onoga što osjeti gledajući taj film", rekao je Purivatra.

Christian Scwartz Schilling, visoki predstavnik u BiH, uputio je čestitke Jasmili Žbanić na velikom uspjehu bh. kinematografije na festivalu u Berlinu.