Proglašeni pobjednici MESS-a
0

Zlatni lovorov vijenac za predstavu "Max Black"

FENA
Grand Prix "Zlatni lovorov vijenac" za najbolju predstavu u cjelini Internacionalnog teata rskog festivala MESS pripao je predstavi "Max Black", Heinera Goebbelsa.

U ranim jutarnjim satima 8. oktobra proglašeni su laureati 52. Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Žiri u sastavu Jean-Pierre Thibaudat, predsjednik žirija Festivala MESS, Branko Cvejić i Amila Ramović, objavio je rezultate svog žiriranja za 33 festivalske predstave.

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja pripao je Romeu Castellucciju za predstavu "O pojmu lica, po pitanju Sina Božijeg".

Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje dobili su Ivana Roščić, za ulogu u predstavi "Mrzim istinu", i Jovo Maksić, za ulogu u predstavi "Bunar".

Zlatni lovorov vijenac za najbolji tekst u selekciji Balkan (Con)Text pripao je Ivoru Martiniću za tekst "Moj sin samo malo sporije hoda".

Srebrni lovorov vijenac za najbolju predstavu u kategoriji World MESS osvojila je predstava "Villa + Govor", Guillerma Calderona.

Srebrni lovorov vijenac za najbolju predstavu u kategoriji Mittel Europa dobila je predstava "Mrzim istinu"u režiji Olivera Frljića.

Srebrni lovorov vijenac za najbolju predstavu u kategoriji Future MESS pripao je predstavi "Magnificat", Marte Gornicke.

Srebrni lovorov vijenac za najbolju predstavu u kategoriji Children MESS osvojila je predstava "Vještice", koju su producirali SARTR/André Malraux/Agencija Diwan.

Nagrada "Jurislav Korenić" za najboljeg mladog reditelja pripala je Jiřiju Adameku za predstavu "Evropljani".

Nagradu "Rejhan Demirdžić" za najboljeg mladog glumca/glumicu osvojile su glumice predstave "Villa+Govor" Francisca Lewin, Macarena Zamudio, Carla Romero

Specijalno priznanje glavnog žirija pripalo je predstavi "Teško je biti bog", Kornela Mundrucza.

Osim nagrada koje dodjeljuje žiri festivala MESS na svečanoj ceremoniji su objavljeni i dobitnici nagrada koje dodjeljuju medijski pokrovitelji festivala MESS.

Tako je "Zlatna maska Oslobođenja" pripala predstavi "Kost", koju je režirao Virgilio Sieni u izvedbi Compagnia Virgilio Sieni.

Nagrada magazina Dani "Hrabri Novi Svijet" pripala je predstavi "Magnificat" Marte Gornicke u izvedbi ansambla Zbigniew Raszewski Theatre Institute.

Uručne su i nagrade Radio Sarajeva "Sound of MESS" za predstavu "Magnificat" i specijalno priznanje žirija za predstavu "Krvna košulja" Bekima Lumija u izvedbi Loja Laboratory Theater iz Prištine.

Nagrada "Luka Pavlović" učesnika MESS Foruma i anketiranih kritičara i novinara Festivala MESS dodijeljena je predstavi "Teško je biti bog" Kornela Mundrucza.

Prema glasovima publike najbolja je predstava "Mrzim istinu", dok u konkurenciji Children MESS predstave "Neke vrlo važne stvari" i "Kofer priča" dijele prvo mjesto .

Prema odluci žirija Međunarodne asocijacije teatarskih kritičara (IATC) čiji su članovi bili Michel Vaïs, (Kanada), Savas Patsalidis, (Grčka) i Jelena Gajević-Perišić, BiH najbolja predstava je "Teško je biti bog" Kornela Mundrucza, uz specijalno priznanje za predstavu "Vila" koja je dio cjeline "Vila+Govor" Guilerma Calderona.

Direkcija festivala MESS ove godine nagradu "Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra" dodijelila je bh. dramaturginji Ljubici Ostojić. Nagradu "Marko Kovačević" za teatarsku kritiku i teatarsku publicistiku Direkcija Festivala dodijelila je ove godine projektu Bhteatar.ba i Milanu Mađarevu za knjigu "Teatar pokreta Jožefa Nađa".

Od 28. septembra do 7. oktobra u Sarajevu, Zenici, Goraždu i Visokom na 11 lokacija 33 predstave imale su više od 40 izvedbi u kojima je učestvovalo više od 500 gostiju iz 20 zemalja.