Kultura
0

Zilhadu Ključaninu uručena nagrada "Alija Isaković"

FENA
Nagrada "Alija Isaković", čiji je nosilac Bošnjačka zajednica kulture "Preporod", uručena je danas na prigodnoj svečanosti u Sarajevu u Kamernom teatru 55 autoru Zilhadu Ključaninu za dramu "Švedsko srce moje majke".

Odluku o najboljem originalnom dramskom tekstu jednoglasno je donio žiri u sastavu Zlatko Topčić (član), Strajo Krsmanović (član) te Nedžad Fejzić (predsjednik), na sastaknu održanom 17. novembra.

Nagrada "Alija Isaković" dodjeljuje se svake dvije godine, a novčana joj je vrijednost 3.000 KM.

Zilhad Ključanin u drami "Švedsko srce moje majke" donosi priču koja tematsko-motivski progovara o egzistencijalnoj muci bosanskih izbjeglica u Švedskoj.

Članovi žirija navode u obrazloženju odluke da je drama pisana iz vizure ljudske duše, donoseći krajnje svedene minimalističke dijaloge u kojima neizgovoreno ima veću težinu od kazanog.

"Drama poetičnošću svoga pisma gradeći lirsku, sjetnu atmosferu insistira prije svega na drami doživljaja i na taj način otvara svoje junake u živoj muci njihovog postojanja", navodi se u odluci.

Žiri je i stava da je riječ o autoru koja ima svoj duhovni stav i simbolički svijet u kojem se, uprkos sasvim bjelodane svijesti o čovjeku kao biću graničnih situacija u svijetu zla i obezljuđene ravnodušnosti, jasno artikulira teleološka ideja dobra i djelovanja na njenim principima.

Zahvalivši se na ukazanom povjerenju, Ključanin je istaknuo da je "Švedsko srce moje majke" njegova treća drama. Nagradu "Alija Isaković" nazvao je renomiranom i jednom od onih koje imaju svoj dignitet.

"Ova drama je komedija, a ne tragedija, i tretira pitanje komunikacije. Dvije žene svaki se dan druže - jedna je moja majka, Bosanka koja ne zna niti riječi švedskog jezika, a druga je Šveđanka, koja ne zna niti riječ bosanskog. Ipak, one svaki dan sjede zajedno i smiješe se jedna drugoj", ističe Ključanin.

On dodaje da je životna filozofija njegove majke - znati se smiješiti jedni drugima. Zaplet nastaje kada Šveđanka pobolijeva, a njegova majka traga za travom koja liječi sve.

Predsjednik BZK "Preporod" Šaćir Filandra kazao je da je nagrada ustanovljena u cilju dodatnog motiviranja razvoja dramske, književne i scenske djelatnosti u BiH. Ona nosi ime istaknutog bh. dramskog pisca u namjeri da mu se na takav institucionalan način bh. zajednica oduži za sve što joj je pružio.

Do danas su je dobili Nermina Kurspahić i Zlatko Topčić.

Na ovogodišnji je konkurs prijavljeno osam žanrovski i vrijednosno vrlo razuđenih dramskih tekstova, a u uži izbor su ušle drame "Posljednja bosanska kraljica Mara Jelena i mošti sv. Luke" autorice Emine Žune, "Gazi Husrev-beže" autora Džemaludina Latića te nagrađena Ključaninova drama.