Čitaonica Opće biblioteke
0

Zenica: Održana poetska večer sa Yilmazom Degirmencijem

Klix.ba
U čitaonici Opće biblioteke u Zenici održana poetska večer pod nazivom "Tursko-bosansko poetsko veče", gdje je glavni gost bio Yilmaz Degirmenci.

Učenici, studenti i drugi ljubitelji poezije prisustvovali su poetskoj večeri sa Yilmazom Degirmencijem. Svoje stihove je čitao na turskom jeziku, a stihove koje je preveo Edin Jusić na bosanski jezik, govorila je pjesnikinja Amina Buljubašić.

Ovoj poetskoj večeri prisustvovao je i književni kritičar Željko Grahovac koji je dao i svoje mišljenje na stihove Yilmaza.

"Do sada smo koristili razne vrste umjetnosti kako bi uspostavili kulturne kontakte sa ovom prijateljskom zemljom, ali ovo je prva večer gdje predstavljamo stvaralaštvo autora iz Turske.", izjavio je Željko Grahovac.

Yilmaz Degirmenci je umjetnik koji je pripadnik turske armije, a po zanimanju je informatičar. Iza sebe ima izdat već jedan roman,a drugi je u pripremi.

"Riječ je o profinjenoj ljubavnoj lirici gdje se ljubav proživljava na neki dubok način koji određuje ljudsku sudbinu. Riječ je o stihovima kojima se pokušava unutrašnji svijet žudnje predstaviti i u zvučnom i u smislenom kontekstu upravo onako kako bi to bilo što poticajnije za naš sluh i svijest.", kritičko je mišljenje Grahovca.

"Volio bih da ovo bude samo početak jedne intezivne suradnje, Yilmaz će sigurno mnogo raditi, za vrijeme koje dolazi treba da rezervišemo kartu za još jedno gostovanje ovog autora.", za kraj je izjavio Grahovac.

Svojim nastupom flautistica Mirna Mlikota uljepšala je ambijent u čitaonici Opće biblioteke u Zenici gdje bila održana poetska večer.