Kultura
84

Zenica: Muhamed Tunović kroz fotografije predstavio emocije predstave

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U sklopu festivalskih izložbi XIV Festivala bosanskohercegovačke drame večeras je u Bosanskom narodnom u pozorištu zenički fotograf Muhamed Tunović predstavio izložbu portreta "Glumac je.. Glumac je.. Glumac".

Tunovićevoj izložbi fotografija kroz koje su predstavljeni portreti i predstave večeras je prisustvovao veliki broj Zeničana koji su dugogodišnji rad zeničkog fotografa nagradili velikim aplauzom.

Selektor ovogodišnjeg Festivala bh. drame, Nedžad Fejzić,je kazao kako je Tunović uspio kroz svoje fotografije predstaviti emociju predstave i produžio njeno trajanje u vječnost.

"U ovom nizu fotografija koji nas podsjeća na strip, film i određenu predstavu Tunović je kao lovac na rijetku divljač imao spreman svoj okidač za onaj trenutak kada se na najbolji način, u djeliću sekudne, vidi trenutak i emocionalno biće predstave. Fotografije nas podsjećaju da vječnost, sadašnjost i prošlost su jedno te isto te da krhko biće predstave, koje je iza nas, može biti očuvano u ovom djeliću sekudne na ovim fotografijama", kazao je Fejzić.

Na otvorenju izložbe Tunović se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos da se realizuje njegova četvrta samostalna izložba gdje je predstavio 40 fotografija.

"Tema izložbe su portreti, likova, glumaca u predstavama gdje to nije samo neki suhi portret. Ovi portreti su zavisili od svjetla, scene, izražaj glumca i njegove ekspresija koju je on izrazio glumeći taj lik u predstavi", izjavio je Tunović.

On je dodao da se izložba mogla i kasnije realizirati, ali da je uz potrebe festivala realizovana danas.

"Ovo što se predstavilo možda je moglo sačekati još koju godinu jer nikada nisam ove portrete pravio s namjerom da se napravi ovakva izložba. Oni su izvučeni iz dokumentarne fotografije koja je išla u arhiv pozorišta, ali sve u svemu drago mi je da su posjetioci prepoznali emocije predstave i kroz ovih 40 fotografija", zaključio je Tunović.

Tunović je rođen 1967. godine u Zenici, a već sedamnaest godina radi kao fotorporter u najstarijem bosanskohercegovačkom dnevnom listu "Oslobođenje". Večeras je održao svoju 4. samostalnu izložbu fotografija, a sudjelovalo je i na nekoliko kolektivnih izložbi.