Kultura
59

Zavrtio se #filmuglavi, mladi sa strašću pričaju svoje priče

Klix.ba
Mladi sa stavom i strašću prema dokumentarnim pričama i idejama, a koje/i dolaze iz različitih sredina, završili su prvi uvodni dio škole kreativnog dokumentarnog filma #filmuglavi, u organizaciji Udruženja HAVA i Pravo Ljudski Film Festivala.

Od 8. maja 2015. godine, tokom tri dana intenzivnog rada, polaznici i polaznice škole #filmuglavi razgovarali/e su o različitim aspektima dokumentarnog stvaralaštva, kao i o rodnim ulogama i rodnom jednakopravnošću, budući da su rodna pitanja u fokusu škole #filmuglavi.

Prvi dan škole uveo je polaznike i polaznice u svijet filma putem vježbe opažanja kroz objektiv kamere na mobilnim telefonima, a pod mentorstvom filmskih autorica Nejre Hulusić i Sunčice Fradelić. Naredna dva dana su bila posvećena teorijskim sadržajima i diskusijama o dokumentarnom filmu kao umjetničkom mediju. U kinu Meeting Point, Kumjana Novakova, dokumentarna autorica i direktorica Pravo Ljudski Film Festivala moderirala je radionicu o filmskoj analizi, dok je rediteljica i producentica Sabrina Begović-Ćorić uvela učesnike i učesnice u različite mogućnosti koje nam tehnoligija nudi u dokumentaristici.

U konačnici teorijskog dijela škole, sa antropologinjom i feminsiticom Nejrom Nunom Čengić polaznici i polaznice škole #filmuglavi propitivali su rodne uloge i rodne stereotipe u savremenim društvima.

U predstojećem periodu mladi filmaši i filmašice počinju razvijati svoje filmske ideje.

Fotogalerija u prilogu vizualizira #filmuglavi druženje, a avanture mladih autora i autorica možete pratiti i na našem web siteu www.pravoljudski.org/filmuglavi, te Facebook pageu Filmuglavi.