Skoplje
0

Završeno XIV Bijenale mladih umjetnika Evrope

FENA
U Skoplju je sinoć završeno XIV Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana, koje je održano od 3. do 12. septembra pod motom “Sedam vrata”.

Ovogodišnje izdanje Bijenala bilo je najveći kulturni i umjetnički događaj za mlade umjetnike na euromediteranskom području, koji je ugostio više od 700 umjetnika iz 46 zemalja.

Prikazano je više od hiljadu radova u oblasti vizualne umjetnosti, 260 teatarskih predstava, plesnih performansa i koncerata, 32 književna susreta i sedam gastronomskih prezentacija na različitim lokacijama u gradu Skoplju.

Bijenale su organizovali Asocijacija Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana, Asocijacija za međunarodnu saradnju mladih, Ministarstvo kulture Republike Makedonije i Grad Skoplje.

Na Bijenalu se predstavilo i 19 mladih umjetnika iz BiH u različitim umjetničkim disciplinama. U oblasti vizualne i primijenjene umjetnosti svoje radove su predstavili Nevena Nikolić, Naida Begović, Adisa Vatreš, Lejla Ramić, Edina Hadžić, Dražen Grujić i Zlatko Trako.

Na ulicama Skoplja prestavljene su i instalacije Sanjina Selimovića i Irme Vatrić, te Jasminka Halilovića, Meline Kamerić, Vesne Kenjić i Ismeta Lisice.

U oblasti teatra/plesa predstavila se grupa OperI (Andrea Soldo, Ena Bavčić i Elmaja Bavčić) te Elma Selman, a u oblasti video-arta rad Sabrine Begović.