Sarajevo
0

Završena obuka o pristupu EU za institucije kulture

FENA
"Priprema projekata i apliciranje na dostupne fondove" naziv je prvog ciklusa obuke namijenjenog uposlenicima institucija kulture koji je u organizaciji Ministarstva kulture i sporta KS-a završen danas u Sarajevu.

Cilj trodnevne obuke bio je dobiti relevantne informacije o pristupu različitim vrstama evropskih i drugih fondova za koje s konkretnim projektima mogu aplicirati institucije kulture.

Resorni ministar Emir Hadžihafizbegović istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da osim budžetskih sredstava, postoji još nekoliko načina na koje se atrofirana bh. kultura može dizati iz svega "što je preko nje protutnjalo".

Ti se načini odnose na sofisticirano apliciranje na različite fondove da bi institucije kulture došle do dotatnih sredstava za finansiranje svojih projekata.

On je podvukao da je budžet Kantona Sarajevo za kulturu i sport u prilično teškoj situaciji. Od 35 miliona KM, čak 22 miliona prosljeđuje se za plaće uposlenika i finansiranje 13 institucija kulture u KS-u.

Za finansiranje konkretnih projekata tako ostaje oko 10 miliona KM koje se dijele na projekte kulture i sporta. Ministarstvo u isto vrijeme godišnje dobije zahtjeve za finansiranje različitih projekata u obje oblasti u iznosu od po 40 do 50 miliona KM.

Voditeljica obuke Emina Pašić-Kurtagić trodnevni je rad ocijenila iznimno uspješnim. Učesnici su dobili relevantne informacije o načinima i proceduri apliciranja za spomenute fondove te načinima uspostavljanja kontakata. U radu su učestvovali predstavnici svih 13 institucija kulture u KS-u.

Ocijenila je da se do tih fondova može doći samo kapacitetima, stručnošću i aktivnim angažmanom.

Ministar je najavio i da je u maju planirano organiziranje donatorske konferencije radi prikupljanja sredstava za institucije kulture, koje su u iznimno lošoj situaciji u bh. društvu.

Naredni ciklus obuke predviđeno je da se organizira za dva do tri mjeseca.