Kultura
1

Završen Teatarski festival Fedra u Bugojnu

Klix.ba
Nakon dodjele nagrada u Pozorišnoj dvorani Kulturno-sportskog centra Bugojno, sinoć je zatvoren 40. Teatarski festival BiH Fedra 2012.

Stručni žiri je od 30. juna do 6. jula odgledao sedam predstava iz zvanične selekcije programa Festivala, te donio sljedeće odluke:

Nagrada za scenografiju u predstavi Prokleta avlija, Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik, dodijeljena je Ivanu Grganoviću. Nagrada za sklad kolektivne igre dodijeljena je ansamblu Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik za igru u predstavi Prokleta avlija. Dodijeljena je posebna nagrada za dva tijela i jednu dušu u izvanrednom glumačkom ovaploćenju Amine Omerović i Senada Milanovića.

Nagrada za epizodnu ulogu dodijeljena je Vesni Đurić za lik tetka Dare u predstavi “Laki komad” pozorišta iz Trebinja. Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Jelena Dragić, za lik Seke u Predstavi Laki komad pozorišta iz Trebinja.

Stručni žiri je odlučio da nagradu za najbolju mušku ulogu ravnopravno dodijeli Željku Miloševiću za ulogu Đorđa i njegovog oca, u predstavi “Laki komad” pozorišta iz Trebinja i Faiku Salihbegoviću za ulogu oca Ibija u predstavi “Kralj Ibi” Teatra Total iz Visokog. Vahid Duraković dobio je nagradu za originalni dramski tekst “Igra istine”, u kojem u maniru iskusnog dramatičara pretvara male stvari u dramsku priču i od toga razvija slijed bitnih istina iz promašenih života tri brata.

Nagradu za najbolju režiju – Idea Plus i adaptaciju dodijeljena je Jesenku Muzaferiji. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je Gradskom pozorištu Trebinje i Kulturnoj sceni Male stvari Trebinje za predstavu Laki komad (Nebojše Romčevića), u režiji Željka Miloševića.

Prije dodjele glavnih nagrada dodijeljene su dvije pohvale osobama koje su ostavile značajan trag na ovom, ali i dosadašnjim festivalima Fedre, pohvala glumcu Milenku Manojloviću za upečatljivu glumačku postojanost u predstavama Teatra Total Visoko i Pohvala Senadi Milanović za izuzetan pedagoški rad. Najbolja predstava prema odluci žirija publike je "Kralj Ibi", Teatra Total Visoko.

Nakon dodjele nagrada, načelnik općine Bugojno, Hasan Ajkunić, proglasio je Festival zatvorenim i ujedno poželio dobrodošlicu na 41. Fedru. 40.