Kultura
0

Zapisi i sjećanja o Banjoj Luci i Bosni u "Medaljonima u vremenu"

FENA
Slavko Podgorelec
Slavko Podgorelec
“Medaljoni u vremenu”, radio-serijal, nadahnut autentičnim dokumentima i kazivanjima savremenika o svemu što je obilježilo Banja Luku i Bosnu kroz vijekove, 13. aprila u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor doživjet će i mutimedijalno “živo” predstavljanje uz jubilarnu 350-tu emisiju.

Autor i voditelj, banjalučki novinar i publicista Slavko Podgorelec, priča za Fenu kako je otrgnuo od zaborava zapise i sjećanja, fragmente i dokaze, burnih, plahovitih, sretnih i značajnih događaja koje istražuje još od 1977.godine.

Hroničarski precizno oslikava svake nedjelje, još od 2004., i fenomen zajedništva na ovim prostorima.

"Kada sam davne 1977. počeo 'rekognisciranje' starih godišnjaka, zapisa putopisaca, diplomata, vjerskih službenika, političara, putnika-namjernika (i stranaca i domaćih) zapanjilo me saznanje da su oni, vispreno i briljantno, uočavali i afirmisali, uz ostalo, i svijetle primjere koegzistiranja i kolaboriranja (u miru, ali i u nesrećama) ovdašnjih Srba, Bošnjaka, Jevreja i Hrvata. To je naprosto fascinantno, ali je naša publicistika (a naročito službena istoriografija) tu činjenicu marginalizirala. I tako je sve počelo. Tako 'Medaljoni' zapravo 'otkrivaju toplu vodu'. Izvjesni engleski novinar napisao je kako sam ja 'the collector' (sakupljač); u našem jeziku 'kolektor' također znači 'sakupljač'..., ali isključivo otpadnih voda (!) Budimo pozitivni, afirmišimo ljepotu, ne izvlačimo iz prošlosti ružne detalje primjerene dnevnopolitičkim potrebama", kaže Podgorelec.

Inicirao je i javno obilježavanje 110. godišnjice paljenja prve električne sijalice u gradu na Vrbasu i kroz svojevrsni performans, neke podsjetio, a drugima dao za nauk da je banjalučka „lampa” bila brža od one zagrebačke. To mu je, između ostalih, najdraži događaj kome su „kumovali” Medaljoni...

"'Otkrio' sam i da su prvu električnu sijalicu upalili naši svećenici Trapisti osam godina prije Zagreba (Banja Luka 1899. godine, a Zagreb 1907.), a iz 'Sarajevskog cvjetnika' doznajem da je Banja Luka imala javnu rasvjetu (petrolejski fenjeri) prije Sarajeva... Novi Banjalučani ne znaju mnogo o svom gradu, ali zato su tu 'Medaljoni' da znalce podsjećaju, a novopridošle obavijeste o evropskoj tradiciji ovog prostora", kaže Podgorelec.

Zahvalno je "čeprkati" po prošlosti, jer spoznaju se gotovo nevjerovatne stvari.

"Istraživao sam, na primjer, istorijat javnih kuća (kupleraja) banjalučkih i došao do fascinantnih saznanja. „Crvena lampa“ je prije Drugog svjetskog rata bila 'kupleraj', za vrijeme rata – policijska stanica, poslije rata – kožnovenerična bolnica, nešto kasnije – aeroklub (!!!)", osvrće se Slavko na bizarne detalje oslikane u svojim serijalima.

“Medaljoni” se emituju od aprila 2004. godine, svake nedjelje na Radiju RS-a.Podloga ovom pripovjedaču istorijskih činjenica su materijali objavljivani u novinskim i radio-feljtonima.

"Prije sedam godina pozvao me direktor RTRS-a Dragan Davidović, i znajući za moj 'hobi' sugerirao da to pretočim u serijal. 'Medaljoni' su dočekani sa simpatijama – u prvom redu starijih slušalaca, jer, očito sam pogodio 'žicu', ali i način prezentacije. Naime, moji izvori su autentični dokumenti i živa kazivanja savremenika poznatih ličnosti i događaja. 'Materijal' redigujem i prilagođavam prosječnom slušaocu, pa moje emisije prate i seljaci na Vlašiću, Kozari, Manjači, Grmeču, i slušaoci većih urbanih sredina, radnici i građani sa akademskim titulama", kazuje Podgorelec.

U srijedu, 13. aprila, u Vijećnici Kulturnog centra pripovjedat će ponovo o Banjoj Luci kroz tonska prisjećanja dr Kemala Halimovića, Bojana Petkovića, Adema Ćejvana, Božidara Boška Barkovića i prof. dr Ismeta Smajlovića.