Kultura
0

Zagreb: Izložba "Sarajevu u pohode"

FENA
Foto: Net.hr
Foto: Net.hr
Izložba "Sarajevu u pohode", autora Josipa Ušaja, na kojoj je izloženo 70-ak fotografija arhitekture, ljudi i ambijenta grada otvorena je u utorak navečer u Fofotklubu Zagreb. Objektiv autora otkriva život ulice, ljude i njihovo druženje, monumentalna zdanja Sarajeva te skladnu građansku arhitekturu iz prošlih vremena tipičnu za naš grad.

Izložba "Sarajevu u pohode" s podnaslovom "Gradovi nadživljuju rušitelje" po riječima autora prikazuje uglavnom šarmantno 'normalno' Sarajevo, ali i ono ranjeno, da se ne zaboravi.

Priča o Sarajevu nastala je dok je njezin autor radio na studiji rasvjete spomenika kulture, što je njegova prava struka, dok mu je fotografija, kako sam jezikom nogometnih obožavatelja govori, najvažnija sporedna stvar.

Izložbu su pripremili Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske "Preporod" iz Zagreba i Fotoklub Zagreb, čiji je član i autor izložbe Josip Ušaj, a otvorio ju je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ostaje otvorena do 24. septembra.

Josip Ušaj rođen je u Splitu, živi i radi u Zagrebu. Baveći se godinama rasvjetom spomenika kulture i starih gradova, kao inženjer elektrotehnike fotografija mu je služila kao nužna podloga za rad.

Fotoklub Zagreb ove godine slavi svoju 115. godišnjicu. Zato se sve programske aktivnosti kluba odvijaju u znaku tog jubileja pa tako i izložba "Sarajevu u pohode".

Središnja svečanost obljetnice bit će održana 15. oktobra, kada će biti otvorena izložba 115 godina Fotokluba Zagreb, koja ima elemente retrospektive i povijesno-edukativan značaj.