Konjic
0

Za tri dana 3.000 posjetilaca u Titovom skloništu

Sarajevo-x.com
Foto: Bijenale.ba
(Foto: Bijenale.ba)
U prostorima Atomske ratne komande, tajnog skloništa za nekadašnji jugoslovenski politički i vojni vrh, (D-0 ARK) u Konjicu, u petak je svečano otvoreno 1. Bijenale savremene umjetnosti "Time Machine - No Network" D-0 ARK. Tokom prva tri dana ovaj impoznatni objekat je posjetilo 3.000 ljubitelja umjetnosti, ali i svih onih koji su željeli da vide 60 umjetničkih radova, od 44 umjetnika iz 18 evropskih i svjetskih država.

Veliko interesovanje za Bijenale pokazali su i brojni mediji iz BiH, regiona, ali i evropskih i svjetskih medijskih kuća koji su prisustvovali ceremoniji svečanog otvaranja.

Bijenale je zvanično otvorio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, posebno istakavši da izložba predstavlja kulturološki iskorak i afirmaciju BiH na kulturnoj sceni Evrope i svijeta.

Amabasador Srbije u BiH Grujica Spasojević je u svom govoru naglasio da Bijenale predstavlja najznačajniju kulturnu saradnju između BiH i Srbije od 90-ih godina do danas.

Zbog velikog interesa koji vlada za posjetu Bijenalu, ali i zbog specifičnosti objekta ARK, organizatori su odlučili da se do 27. septembra 2011. godine, do kada će Bijenale biti zvanično otvoreno, uvede novi režim posjeta.

Svi zainteresovani će izložbu moći pogledati ponedjeljkom, srijedom i petkom u terminima od 10:00, 12:00 i 14:00 sati uz organiziran prevoz autobusima.

Ulazak na Bijenale u Titovom bunkeru je besplatan, a posjetitelji će izdvajati 3 KM za povratnu kartu do ARK-a. Organizirani prevoz polazi od sjedišta Turističke zajednice Konjic, smještenog u neposrednoj blizini Autobuske stanice u Konjicu.

Na info punktu Bijenala (u centru grada, Trg državnosti) posjetitelji mogu dobiti sve potrebne informacije vezane za Bijenale. Također, najave i rezervacije se mogu izvršiti na kontakt telefon 036 728 123.