Kultura
0

"Za one koji ne mogu da govore" u bh. kinima od 3. oktobra

Nakon publike Toronto i San Sebastian filmskih festivala, film Jasmile Žbanić "Za one koji ne mogu da govore stiže i u kina u Bosni i Hercegovini". Bh. premijera ovog filma će biti održana 1. oktobra u Sarajevu a početak prikazivanja u kinima planiran je za 3. oktobar.

Film "Za one koji ne mogu da govore stiže i u kina u Bosni i Hercegovini" će biti na repertoaru sarajevskog multipleksa Cinema City, zeničkog Ekrana, mostarskog Cinestara i tuzlanskog Kaleidoskopa, a u toku su dogovori o prikazivanju u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

"Za one koji ne mogu da govore" premijerno je prikazan 7. septembra na 38. izdanju Toronto Film Festivala u selekciji Special Presentation, a svoju evropsku premijeru je doživio na 61. San Sebastian Film Festivalu 26. septembra. Film je prikazan u takmičarskoj selekciji (Official Selection).

Film je inspirisan stvarnom, potresnom pričom australske umjetnice Kym Vercoe, koja posjećuje Višegrad u potrazi za čuvenim mostom o kojem je čitala u knjizi “Na Drini ćuprija” Ive Andrića, ne znajući šta se u ovom gradu dešavalo tokom rata. Tokom ove posjete, Kym na svojoj koži osjeti sav užas poslijeratne Bosne i Hercegovine.

Autori scenarija su Kym Vercoe, Jasmila Žbanić i Zoran Solomun, a direktorica fotografije je Christine Maier. Uloge u ovom filmu ostvarili su Kym Vercoe, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Simon McBourney, Leon Lučev i Branko Cvejić.