Kultura
0

Za Dan Evrope u Sarajevu Deveta simfonija

FENA
U povodu Dana Kantona Sarajevo i Dana Evrope sutra će na sceni Narodnog pozorišta od 20.00 sati Simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije, Hor Sarajevske filharmonije i Hor Opere Narodnog pozorišta izvesti "Devetu simfoniju" Ludviga van Betovena. Nakon rata Sarajevska filharmonija ovu simfoniju je izvodila u Njemačkoj, Italiji, ali nikada u Sarajevu.

Koncertni projekt na sceni broji oko 170 ljudi od čega samo hor čini 100 učesnika. Pored domaćih na koncertu nastupit će i solisti Inhye Kim iz Južne Koreje, Andreana Nikolova, Nikolaj Motsov i Veselin Stoikov iz Bugarske.

"Drago mi je što mogu da nastupam u ovom gradu, a posebno što je riječ o simfoniji koju jako volim. Ona pokriva sve aspekte muzike i čovjek ne može biti ravnodušan kad je čuje. Također je saradnja s ansamblom sjajna", rekla je Kimova.

Deveta simfonija je prva muzika koja je došla na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Rukopis se nalazi u berlinskoj Državnoj biblioteci gotvo kompletan s 200 listova, a pet listova se nalazi u Bonu i Parizu, odnosno u Betovenovoj kući i Nacionalnoj biblioteci. Znamenita Oda radosti je na Šilerove stihove postala prava evropska himna.