OKC Abrašević
0

Vodič kroz podijeljene gradove

Sarajevo-x.com
Umjetnost u podijeljenim gradovima (Art in divided cities) prvi je samostalni projekat umjetničke produkcije Abart u saradnji s partnerskim organizacijama iz Bejruta, Kosovske Mitrovice i nezavisnom grupom umjetnika iz Berlina, koja djeluje u okviru Omladinskog kulturnog centra Abrašević. Njegovo predstavljanje u Mostaru planirano je za subotu, 24. oktobra 2009. u 20 sati u OKC Abrašević.

Dokumentarnom izložbom "Vodič kroz podijeljene gradove", koja će biti prikazivana do 28.10. počinje prva u nizu aktivnosti kojom će se umjetnička produkcija Abart baviti u toku šestomjesečne implementacije projekta u Mostaru.

Vodič kroz podijeljene gradove kratko je predstavljanje arhitektonske, političke, ekonomske, kulturne, socijalne i na koncu umjetničke slike Berlina – Bejruta – Kosovske Mitrovice i Mostara, s naglaskom na prostore podjele. Problem funkcioniranja multinacionalnih gradova aktuelan je i prepoznatljiv na globalnom nivou i ne predstavlja izolovanu pojavu specifičnu za Mostar, stoga je bilo važno uspostaviti saradnju s organizacijama iz Berlina, Bejruta i Kosovske Mitrovice, odnosno s gradovima koji su ponaosob proživljavaljavali ili pak još uvijek proživljavaju probleme podijeljenosti, poručuju iz produkcije Abart.

Kroz ovu izložbu nastojat će se dati objektivan uvid u historijske i geografske činjenice o gradu, mjestu i načinu njegove podjele, ne želeći podcrtavati nacionalne i religijske razlike koje su je prouzrokovale i nametnule. Granica se promatra u svojoj totalnosti, uzimajući u obzir vrijeme prije njenog nastanka, vrijeme njenog postanka, njeno ne/postojanje u sadašnjem vremenu i prostoru, istovremeno si postavljajući pitanje šta će i da li će ona uopšte značiti u budućnosti.