Kultura
0

Vlada Španije s milion eura finansira rekonstrukciju fasade Vijećnice

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i španski ambasador u BiH Jose Castroviejo y Bolibar potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o rekonstrukciji Vijećnice u iznosu do milion eura.

Novac predviđen ovim ugovorom predviđen je za rekonstrukciju fasade zgrade Nacionalne biblioteke uništene u ratu 1992. godine.

Gradonačelnica Borovac je na ceremoji izjavila da su predstavnici Ministarstva kulture Španije bili gosti Sarajeva sredinom februara, kada su snimili stanje i upoznali se o pripremama projektne dokumentacije, nakon čega su donijeli odluku o finansiranju rekonstrukcije.

Ambasador Bolibar je istaknuo da Ministarstvo kulture Španije razumije da je kultura veoma važna stvar u životu ljudi, a Nacionalna biblioteka ima veliku simoliku za ovaj grad.

  • Tako veliki simbol ne može više nositi tako velike rane, kazao je on.

Dodao je da mu je dobro poznato da je Vijećnica građena u pseudomaurskom stilu, ali da Vladi Španije nije motiv bio sličnost s Alhambrom, već želja da se pomogne Sarajevo.

Novac predviđen ovim ugovorom bit će dostavljen s početkom radova koji će početi čim se dostavi projektna dokumentacija.

Gradonačelnica Borovac kaže da će dokumentacija biti gotova do kraja septembra. Troškovi za izradu projektne dokumentacije iznose 900.000 KM, od čega su Kanton i Grad osigurali po 400.000 KM, a Općina Stari Grad 100.000. Borovac najavljuje da je i Mađarska također spremna pomoći rekonstrukciju Vijećnice s 100.000 KM, a taj novac bit će upotrijebljen za zaštitu objekta.

Gradonačelnica je najavila da će uskoro biti održana stručna konferencija posvećena kandidaturi Baščaršije za upis na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine. Cilj te konferencije bit će da se utvrdi koji obuhvat Baščaršije ima osnova za UNESCO-ovu Listu, nakon čega će se moći konkretnije raditi.

Pritom je, kazala je ona, najvažnije očuvati autentični izgled Baščaršije zbog čega je Općina Stari Grad već najavila inspekcijske preglede.