Kultura
3

Virtuelna rekonstrukcija Franjevačkog samostana Plehan

FENA
Stručnjaci Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo završili su i prezentirali projekt virtuelnog modela originalnog izgleda Franjevačkog samostana Plehan, koji je tokom rata potpuno uništen.

Franjevački samostan Plehan sagrađen je 1870‐tih godina, a kasnije je dograđena i crkva sv. Marka. Ovaj vrijedni objekat kulturnog naslijeđa je potpuno uništen početkom rata u BiH, kada je na samostan palo čak 3.000 projektila, a nakon toga je destrukcija dovršena sa dvije tone eksploziva.

Samostan danas izgleda potpuno drugačije. Kao nastavak rada na virtuelnoj rekonstrukciji uništenog i zapostavljenog kulturnog naslijeđa, Sarajevo Graphics Group je pomoću tehnika kompjuterske grafike vratila i ovaj objekat u kolektivno pamćenje.

Student prve godine Masters studija na Odsjeku za informatiku i računarstvo Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu Ensar Muratović je u okviru završnog rada na dodiplomskom studiju uradio virtuelni model originalnog izgleda samostana, pod mentorstvom van. prof. dr. Selme Rizvić.

Ovaj projekat promoviran je i pred franjevcima i župljanima u Plehanu. Fra Ilija Kovačević, koji je pomagao u prikupljanju informacija o izgledu samostana prije destrukcije, bio je veoma zadovoljan urađenim modelom i susretom sa članovima projektnog tima.

On i ostali franjevci iz ovog samostana su spremni da nastave rad na virtuelnoj prezentaciji plehanskog kulturnog naslijeđa u okviru Muzeja koji se priprema u kompleksu samostana.

Autor virtuelnog modela Ensar Muratović rekao je da mu je najveća satisfakcija vidjeti radosna lica plehanskih župljana pri pogledu na rekonstrukciju nekadašnjeg izgleda njihovog samostana, kojega oni stariji još uvijek pamte.

Profesor Rizvić je naglasila kako je Bosna i Hercegovina bogata kulturnim naslijeđem svih kultura, nacija i religija, te da se digitalne tehnologije mogu iskoristiti za vraćanje objekata koji su nestali ili uništeni za kolektivno pamćenje.