Kultura
6

Putovanje u prošlost je moguće: Uskoro virtuelna šetnja kroz Bijelu tabiju

Piše: S. H.
Selma Rizvić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine Digi.ba održalo je prezentaciju povodom završetka druge faze projekta "4D virtuelna prezentacija Bijele tabije". Radi se o projektu koji ima za cilj sačuvati kulturno-historijske spomenike od zaborava kroz njihovu digitalizaciju i virtuelnu rekonstrukciju originalnih izdanja.

Utvrđenje Bijela tabija jedno je od najimpresivnijih i najznačajnijih historijskih spomenika u Sarajevu. Utvrda se nalazi u jugoistočnom dijelu Sarajeva, a kroz historiju je predstavljala dio odbrambenih zidina i strateški važnu poziciju za odbranu grada.

Virtuelna prezentacija ovog utvrđenja u 4D formatu, koju radi udruženje Digi.ba, ima za cilj pokazati historijski razvoj ovog objekta, ali kroz kombinaciju digitalnih priča i interaktivnih 3D modela Tabije u različitim vremenskim periodima. Digitalizirani su odabrani arheološki nalazi i njihove 3D rekonstrukcije.

Trenutno je završena druga faza projekta, a kreirano je šest 3D modela pretpostavljenog izgleda Tabije i to jedan iz srednjovjekovnog perioda, tri iz osmanskog i dva iz austrougarskog perioda. Osim toga, završeni su i scenariji za digitalne priče.

Koordinatorica projekta Selma Rizvić za Klix.ba je istakla kako je izuzetno važno raditi na digitalizaciji kulturno-historijskih spomenika ukoliko ih želimo sačuvati za buduće generacije od zaborava.

"Digitalne tehnologije nam omogućavaju da vizualiziramo kulturne spomenike od kojih postoje samo ostaci ili čak ni to. Putovanje u prošlost postaje moguće jer su ovakvi projekti dostupni svakome i iz njih se na zabavan način može naučiti dosta o prošlosti", istakla je Rizvić i dodala da je potrebno uložiti više sredstava u ovakve projekte i uvesti ih u obrazovni sistem, ali i iskoristiti ih za razvoj kulturnog turizma.

U sljedećoj fazi je planirana produkcija digitalnih priča o Bijeloj tabiji kroz historiju, te o legendama, događajima i ličnostima koje su dio historije o Bijeloj tabiji.

Kreirani 3D modeli bit će predstavljeni na internetu u interaktivnoj formi tako da će se posjetioci kroz Bijelu tabiju moći kretati kao u kompjuterskoj igri. U interaktivno okruženje bit će ubačeni i arheološki nalazi kako bi posjetioci saznali kakav je njihov kontekst.

Nastavak projekta bit će nastavljen kada se osiguraju finansijska sredstva.