U Pozorištu lutaka
0

Večernja scena u Mostaru počinje s radom, uskoro premijera predstave "Žena Jevrejka"

L. R.
Nakon dugih priprema, Večernja scena u Pozorištu lutaka u Mostaru počinje sa radom, a svake godine bit će pripremljena barem po jedna predstava za odrasle.

Večernja scena će u srijedu 12. jula biti otvorena premijerom predstave "Žena Jevrejka", čija je radnja inspirisana jednim činom iz djela Bertolta Brechta "Strah i bijeda Trećeg Rajha".

U predstavu su interpolirani i dijelovi iz romana "Baraba" i "Sibila" švedskog nobelovca Pera Lagerkvista. Dramaturgiju ovih tekstova i režiju predstave potpisuje Nedžad Maksumić, umjetnički direktor i dugogodišnji glumac ove teatarske kuće.

Scenografiju i kostimografiju predstave uradila je Sabina Trnka, a autor scenske muzike je Atilla Aksoj. U predstavi igraju članovi glumačkog ansambla Pozorišta lutaka: Ena Husić, Lejla Pajić, Tarik Bajramović, Ali Kamer Aksoy, Diana Ondelj Maksumić i Serđo Radoš.

Ovaj dramski komad govori o zločinu nečinjenja, u vremenima uvođenja rasnih zakona u Njemačkoj, tridesetih godina prošlog vijeka. Ali, u ovakvoj dramaturškoj obradi, ovaj tekst postaje savremen i u njemu se mogu prepoznati sve žrtve progona u svim vremenima progona. Krivica visi ne samo nad onima koji zločine čine nego i nad onima koji ih šutke promatraju.

Premijera predstave "Žena Jevrejka" organizovana je u sklopu kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto 2023", a prva repriza predviđena je za 19. juli ove godine u 20 sati. Karte za premijerno i reprizno izvođenje možete rezervisati na web stranici Pozorišta lutaka u Mostaru www.plm.ba.