Otvorenje u 19 sati
0

Večeras počinje Treći međunarodni Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru

N. O.
Večeras u 19 sati svečanim otvaranjem započinje Treći međunarodni Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru, u organizaciji Pozorišta lutaka Mostar. Svečanom otvaranju će prethoditi otvaranje Muzeja lutaka i nove radionice Pozorišta lutaka.

Ovaj, treći FLUM, okupit će lutkare iz cijelog svijeta, a u takmičarskoj konkurenciji natjecat će se lutkarska pozorišta iz Francuske, Izraela, Rumunije, Bugarske, Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine. U utrci za GRAND PRIX Festivala, statuu "Zlatni svitac" i još nekoliko značajnih nagrada, ova pozorišta izvest će svoje najbolje predstave, a ocjenjivat će ih stručni žiri na čelu sa jednim od najvećih svjetskih lutkarskih majstora, Edijem Majaronom. Od ove godine, po prvi put predstave će ocjenjivati i Dječiji žiri.

Uz predstave u takmičarskom programu, u okviru pratećeg programa bit će održana lutkarska radionica za djecu "RELATION - SHIPS", članove Dramskog i lutkarskog studija Pozorišta lutaka. Radionica će biti finalizirana 28. septembra, porinućem brodova od recikliranih materijala u Neretvu, baš ispod simbola Mostara, Starog mosta.

Prateći program FLUMa obilježit će i razgovor s Edijem Majaronom i dvije promocije knjiga o lutkarstvu i stvaralaštvu za djecu, i to knjiga Marijane Petrović, glumice i dramaturginje iz Beograda, „O glumcu sa lutkom“, i knjiga Nedžada Maksumića, glumca i reditelja iz Mostara, "Šuma na kraju svijeta i drugi komadi za djecu".

U okviru Trećeg međunarodnog festivala lutkarske umjetnosti u Mostaru, realizovat će se veliki projekat pod nazivom UNIMA Puppetry Collaboratorium.

Uz to, bit će održana i Osnivačka skupština UNIMA centra u Bosni i Hercegovini, na kojoj će pored članova UNIMA International, učestvovati i predstavnici pozorišta iz Bosne i Hercegovine. Inače, UNIMA je svjetska asocijacija lutkara, koja broji preko 7000 članova iz cijelog svijeta i koja je zvanično podržala ovaj mostarski lutkarski Festival.

Misija UNIMA-e je promovisanje međunarodnog razumijevanja i prijateljstva putem lutkarske umjetnosti. U sklopu UNIMA-inog učešća na Festivalu, bit će održan umjetnički panel pod nazivom "Uvod u dizajn i tehnologiju izrade lutaka".

UNESCO je u potpunosti podržao ovaj mostarski lutkarski praznik, a suradnja na promociji mira u okviru Collaboratorium-a dobila je direktnu podršku predsjednika NGO-UNESCO Liaison Committee, gospodina Nicka Newlanda.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Grad Mostar i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Ulaz na sve predstave Trećeg FLUM-a je slobodan, a mjesta se mogu rezervisati putem www.plm.ba.