Kultura
21

Večer spoja kulture i medicine u Narodnom pozorištu Sarajevo

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Koncert orkestra Cemal Resit Rey iz Istanbula i opernih solista iz Evrope nazvan "Simfonija za život" u organizaciji Memorial Healthcare Group iz Turske, pod dirigentskom palicom Emira Nuhanovića, održan je večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Koncert pod nazivom "Simfonija za život" je veliki događaj za grad Sarajevo, ali i cijelu BiH, a generalni pokrovitelji koncerta su Memorial Hospital, ministar kulture i turizma Turske Omer Celik te federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan.

Koncertu je prisustvovao veliki broj građana Sarajeva, poznatih ličnosti iz javnog, društvenog i političkog života BiH, ali i turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz i zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turske Faruk Sahin.

Sahin je u svom govoru kazao da je osnovni cilj ovog projekta podizanje svijesti po pitanju doniranja i transplatacije organa u BiH.

"Tim povodom, raduje nas činjenica da će jednom pacijentu iz BiH biti besplatno transplatiran bubreg u bolnici Memorial u Turskoj", pojasnio je Sahin i podsjetio na dolazak turskog ministra Omera Celika u Srebrenicu, u julu ove godine, ali i na dolazak predsjednice i članica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa u Istanbul i Bursu.

"To je jedan od pokazatelja temeljnih bratskih veza između naših zemalja. Svima je poznato da BiH zauzima posebno mjesto u Turskoj i u srcu turskih naroda. Od ratnih dana do danas, Turska se trudila podržavati BiH u svim oblastima, što će i nadalje činiti. Uvjeren sam da će kulturne veze između naših zemalja doprinijeti još većem jačanju naših političkih, historijskih i kulturnih odnosa", kazao je Sahin.

Direktor Memorial Hospitala, koja ima 14 centara i bolnica širom Turske Ugur Genc kazao je da su oni večeras ovdje kako bi oglasili saradnju dvije zemlje, dvije kulture i na nivou zdravstva.

"Ova sedmica je u Turskoj proglašena kao sedmica transplatacije organa. Jedan od ciljeva ovog koncerta jeste da se, kako narodu u BiH, tako i u Turskoj, još jednom ukaže na značaj transplatacije i doniranja organa", kazao je Genc i dodao: "Mi se nadamo i vjerujemo da ćemo uskoro imati priliku da se i u BiH uradi nešto po pitanju transplatacije organa, osobito kada je u pitanju transplatacija jetre".

Prema njegovim riječima, ova veče je izuzetno važna, veče kada su se spojili umjetnost i medicina.

Memorial je prva privatna bolnica koja je dobila licencu Ministarstva zdravstva Turske i članica je asocijacije American Hospital u kojoj se liječe ljudi iz 90 zemalja svijeta.

Samo prošle godine imali su 22.000 međunarodnih pacijenata koji su došli iz Njemačke, Holandije, Kuvajta, Katara, Azerbejdžana, Albanije, BiH, Kosova…

Simfonijski orkestar Cemal Resit Rey iz Istanbula osnovan je 1945. godine kao gradski orkestar, a ime je dobio po svome prvom dirigentu - Cemal Resit Reyu. Državni simfonijski orkestar postaje 1972. godine, a u svojoj karijeri održavali su koncerte, između ostalog, u Španiji, Americi, Grčkoj, Japanu, Njemačkoj, Austriji i Italiji.