Omaž bh. umjetniku
94

Večer sjećanja: U galeriji "Zvono" otvorena izložba radova Ismeta Mujezinovića

Piše: El. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U galeriji Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti "Zvono" otvorena je izložba radova Ismeta Mujezinovića, jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara.

Među eksponatima izložbe radova Ismeta Mujezinovića je i izvedbena skica jednog od grafita velikog formata, izgubljenih zauvijek u vremenu iza Drugog svjetskog rata.

"Ova je skica 14*75 cm i u to je vrijeme bila propaganda koja je imala za cilj angažiranje poljoprivrede. Prema mom mišljenju, aktuelna je i danas jer je i danas potrebno malo propagande, malo radnih akcija, malo kolektivizma koji je izumro s mobitelom. Svi gledaju u mobitele i nemaju pojma ni s kim se druže, ni šta rade, a informacije se uzimaju šablonski", rekao je ranije Ismar Mujezinović.

"Pano slika" bila je duga 14,5 metara, a visoka 2,5 metra i ovo je jedini trag o njenom postojanju jer je vremenom uništena. Definitivno dominira izložbenim prostorom u galeriji "Zvono", u kojoj je ovom prigodom postavljeno i nekoliko drugih crteža Ismeta Mujezinovića.

Osim toga, prikazan je i kratki film koji potpisuje Ismar Mujezinović, a uskoro će u većem prostoru biti prikazan dokumentarni biografski film o Ismetu Mujezinoviću, također u režiji Ismara Mujezinovića.

Ismet Mujezinović je veliko slikarsko ime iz Bosne i Hercegovine. Rođen je 2. decembra 1907. u Tuzli gdje je i umro 7. januara 1984.

Uz brojna umjetnička priznanja i stvaralački put, koji ga je vodio od Zagreba, Beograda, preko Beča i Pariza, bio je nosilac Spomenice NOB-a, Ordena za hrabrost i niza drugih priznanja.

Bio je osnivač brojnih časopisa, učestvovao u stvaranju jugoslovenskog filma te čuvene grupe Collegium Artisticum. Nakon završene akademije u Zagrebu i postdiplomskog u Beogradu, na Sorboni je studirao historiju umjetnosti.