Kultura
305

Uz zvuke saza i sevdalinke otvorena izložba "Bosnom kroz gradove"

FENA
(Foto: FENA)
Prigodnim kulturno-umjetničkim programom uz zvuke tradicionalne sevdalinke i saza te recitiranjem poezije, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay otvorio je večeras u Turskom kulturnom centru "Yunus Emre" u Sarajevu izložbu slika zeničkog umjetnika Emina Skomorca.

Ambasador i Skomorac su zahvalili svim okupljenima i onima koji su nesebično dali svoj doprinos u organiziranju i predstavljanju izložbe nazvane "Bosnom kroz gradove".

"U objektiv svog pogleda uzeo sam ovu izložbi i dirnut sam slikama i načinom na koji je BiH na njima predstavljena. Umjetnik je dočarao ljepote BiH na čemu smo mu neizmjerno zahvalni", kazao je Erginay.

Kako je za Fenu pojasnila art menadžerica Jasmina Bajramović, na slikama su bosanske kulturne znamenitosti od mostarskog Starog mosta, Latinske ćuprije, ćuprije u Višegradu, Sebilja na Baščaršiji, Gradine u Srebreniku i Počitelja, ali i motivi starobosanskih običaja.

"Sve što čini BiH autentičnom i sve ono što je bh. tradicija prikazano je na slikama umjetnika Skomorca. Večeras predstavljamo ono što je najbolje u BiH, a upravo zbog takvih motiva, slike Skomorca krase brojne kuće u i izvan BiH", istaknula je Bajramović.

Izložbu je predstavila Rašida Mujić kazavši da Skomorac svojim slikama svakog posmatrača vraća u čarobno sjećanje iz djetinjstva kada su avlijama klepetale nanule, kada su na kapijama odzvanjale halke i kad je smijeh djece bio najdraži događaj.

Dodala je da ovaj umjetnik stvara već 40 godina, a danas najviše radi ulje na platnu te je u toj tehnici uradio najveći broj djela što je i oblikovalo njegov umjetnički izraz.

Skomorac je imao 40 samostalnih izložbi, učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama i na međunarodnim likovnim kolonijama. Večerašnja izložba obišla je 20 bh. gradova u posljednje dvije godine. U planu je da bude prezentirana i u drugim brojnim gradovima u i izvan BiH.

Na izložbi, koja je organizirana u okviru manifestacije "Dani bosanske kulture", predstavljeno je 30 umjetničkih djela većeg formata, prodajnog je karaktera i za posjetitelje će biti otvorena do 14. aprila.