Strajo Krsmanović
3

Uprkos svemu uspješna godina za Umjetničku galeriju BiH

FENA
"Sretan sam i zadovoljan ovogodišnjim urađenim poslom u Umjetničkoj galeriji BiH, a prije svega ponosan na svoje uposlenike koji su radili u teškim i nemogućim uslovima, svjesni svoje društvene odgovornosti", ocijenio je danas u Sarajevu direktor ove galerije Strajo Krsmanović, rezimirajući godinu na izmaku.

On je na konferenciji za medije naglasio prvenstveno činjenicu da je Umjetnička galerija BiH i dalje u jako teškom položaju, s obzirom na to da joj zajedno s ostalih šest institucija kulture od državnog značaja do danas nije riješen pravni status, a time ni redovno finansiranje.

To je i uzrok činjenici da uposlenici Galerije već deset mjeseci nisu dobili plaću, ali je ova institucija uprkos tome u ovoj godini zabilježila značajne rezultate.

Krsmanović naglašava da izlagačka djelatnost, koja je bila iznimno šarolika u ovoj godini, nije jedina obaveza Galerije.

"Imamo obavezu da evidentiramo, čuvamo i štitimo bogati fundus Galerije od oko 6.000 djela, te da ga stavimo na raspolaganje javnosti i stručnjacima. Uz sve to, radili smo nemali broj recentnih izložbi", kazao je on.

Brojne su izložbe postavljene tokom ove godine u Umjetničkoj galeriji BiH, a među njima su i izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog, izložba fotografija "Hadž kroz objektiv bh. fotoreportera" World Press photo 2012., izložba radova studenata ALU Sarajevo, Široki Brijeg, Trebinje i Banja Luka u okviru Festivala energetske efikasnosti, izložba radova "Nevolje sa rodom" autorica iz Poljske, izložba radova Borisa Hodaka, te SOS dizajn festival. U Galeriji je organizirano i nekoliko okruglih stolova, predavanja i drugih stručnih skupova.

Za 2013. Krsmanović najavljuje velike ambicije ove galerije. U prvom redu plan je realizirati veliki projekt "Putujuće boje - stalna u pokretu" čiji je cilj da dio iznimno vrijednog fundusa ove institucije "izađe" van Sarajeva, te bude predstavljen i drugim građanima BiH.

Riječ je o planu da stalna postavka "Retrospectrum" posjeti deset do 15 gradova BiH, među kojima su i Banja Luka, Tuzla, Široki Brijeg, Goražde i Bugojno, da bi se tamošnjoj publici predstavilo vrijedno kulturno-historijsko likovno bh. naslijeđe.

Također, prva ovogodišnja izložba bit će s potpisom Nele Hasambegović "Govor bjeline", slijedit će postavka radova koji su ušli u finalni izbor konkursa Fotografija godine u BiH, zatim izložba "Prostor oblik" koja se odnosi na istoimenu umjetničku grupu što je djelovala 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća u BiH, te izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog.