Kultura
0

Umjetnička galerija BiH: Neobična izložba u kojoj učestvuje i publika

Klix.ba
Sredinom oktobra u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine otvorena je izložba pod nazivom "Analiza prostora", troje umjetnika iz Beograda.

U pitanju je zajednički rad umjetnika Marije Kauzlarić, Sonje Radaković i Marka Tirnanića koji su kroz lična nezavisna istraživanja došli do zajedničkog rada koji ispituje strukturu galerijskog prostora, procesa nastanka umjetničkog rada kao i pozicije posmatrača u njemu.

Uzimajući u obzir sam prostor galerije i trenutni društveni kontekst u kojem rad nastaje autori svoju prostornu instalaciju postavljaju tako da publika izravno učestvuje u njoj pri samom ulasku u galeriju. Prostor galerije je isparčan u manje prostore i rastura strukturu zadanih, postojećih, okvira galerije. Namjera je da se stvore manji intimni prostori u kojima promatrač može se izolira tj. izdvoji od ostalih posjetitelja ali da istovremeno njegov mir može biti svakog trenutka iznenada narušen.

Ukoliko još niste posjetili izložbu možete to učiniti u petak 30.oktobra od 19 do 20 kada će se izložba i formalno zatvoriti za posjetioce javnim vođenjem publike kroz izložbu.

Gostovanje izložbe u Sarajevu je pomogla YIHR-Initiative for Human Rights iz Beograda.