Galerija "Java" u Sarajevu
7

Umjetnici okupljeni u grupu "Sing Sing" poklanjaju svoja djela državi

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Umjetnici grupe Sing Sing uz saglasnost Ars Aevi Muzeja savremene umjetnosti, odlučili su ličnim primjerom i združenom donatorskom akcijom početi mijenjati trend neizainteresiranosti državnih institucija za umjetnost.

Stoga su večeras, u galeriji "Java" upriličili performans "Donacionalizacija savremene BiH umjetnosti" u toku kojeg će svoja umjetnička djela donirati javnim institucijama BiH, FBiH, Kantona Sarajevo i Grada Sarajevo.

Umjetnici se nadaju da će s uredskih zidova nadležnih i odgovornih savremena umjetnost umjeti govoriti u svoje ime bolje i glasnije od samih umjetnika, historičara, teoretičara, kolekcionara, prijatelja i ljubitelja savremene umjetnosti.

Umjetnik Damir Nikšić istakao je u izjavi za medije da je ovo jedan od načina da umjetnici prestanu "moljakati" za novac.

"Uredi kojima će biti donirani radovi moraju biti državni, odnosno, želimo da djela budu zavedena kao vlasništvo države", pojasnio je Nikšić.

Svaki od umjetnika iz SING SING grupe odabrao je po jednog predstavnika vlasti kojem će donirati svoje djelo. Za sada je svoje preuzeo dogradonačelnik Sarajeva Igor Kamočaji.

"S ponosom ću okačiti ovo djelo u svom uredu", rekao je Kamočaji.

Donirana djela su dio izložbe "Sing Sing 1991-2011" koju su Sarajlije imale priliku vidjeti u Vijećnici prošle godine i koja će uskoro biti predstavljena u zvaničnom programu Muzeja moderne umjetnosti Saint Etienne u izboru direktora Muzeja Loranda Hegyja.

Odabrana djela sarajevske edicije koja će biti donirana državnim institucijama vrijedna su desetine hiljada eura.

Umjetnici očekuju da će ovaj performans postati tradicija.