Kultura
25

Umjetnici će uputiti inicijativu da Rešidat ne bude imenovan za ministra kulture KS

FENA
Okrugli sto “Ko otima likovnu umjetnost umjetnicima?”, održan danas u Klubu Gradske galerije Collegium Artisticum, otvorio je niz pitanja s kojima se sreću likovni umjetnici.

Uvodničari su bili: Admir Mujkić, likovni umjetnik, predsjednik ULUBiH-a, Almin Zrno, fotograf, predsjednik ULUPUBiH-a, Jusuf Hadžifejzović, likovni umjetnik, Gordana Anđelić-Galić, likovna umjetnica, te Ines Tanović, novinarka i istoričarka umjetnosti.

Razlozi za sazivanje ovog okruglog stola postoje godinama, a kulminirali su, kako je danas rečeno, neregularnim izborom predstavnika BiH za učešće na Venecijanskom bijenalu , što je kako se moglo čuti tek vrh ledenog brijega kada se govori o problemima likovne struke.

Likovni umjetnici smatraju da nije politika ta koja treba da odlučuje i vrednuje predstavljanje države na svjetskoj kulturnoj sceni.

Na današnjem sastanku oni su izričito tražili uvažavanje struke.

Kad je riječ o Venecijanskom bijenalu za ovu godinu nosilac projekta je trebala, po ugovoru, da bude Umjetnička galerija BiH iz koje su krajem prošle godine obavijestili da nisu u mogućnosti da organizuju učešće.

Prema dostupnim informacijama, predstavnik BiH na jednoj od najvećih smotri likovnog stvaralaštva u Veneciji bit će reditelj Haris Pašović sa saradnicima, Ladom Maglajlić I Enesom Husejinčehajićem, a predloženi kustos je Aida Abadžić –Hodžić.

O načinima imenovanja reditelja Pašovića da zastupa likovnu umjetnost vodila se rasprava kako zbog činjenice da Pašović nije likovni umjetnik tako u zbog toga što sam način imenovanja njega za predstavnika na Bijenalu "nije regularan".

O tome je možda više mogla da kaže predložena kustosica Aida Abadžić –Hodžić, ali iako je došla na okrugli sto ona je izašla sa skupa na samom početku.

Kao dokaz da politika ne želi i ne zna da se na ozbiljan način bavi segmentom kulture umjetnicima je poslužilo ime i biografija predloženih ministra iz ove oblasti na federalnom i kantonalnom nivou.

Posebno negativne reakcije su bile na prijedlog imenovanja Samera Rešidata iz DF-a.

Kako je rečeno, Rešidat je kulturnoj javnosti nepoznat iz jednostavnog razloga što nije čovjek iz te struke. Predloženi kantonalni ministar kulture je bio direktor turističke agencije Sol Azur & Buena Vista.

Na današnjem sastanku predloženo je da se uputi inicijativa da Rešidat ne bude imenovan.

Članovi Udruženja likovnih umjetnika ovom prilikom pozvali su i ostala udruženja i kulturne radnike da im se pridruže u inicijativi.

Tokom sastanka iz Ministarstva civilnih poslova stigao je poziv za sastanak s predstavnicima Udruženja likovnih umjetnika koji bi trebao biti održan u ponedjeljak.

Na današnjem okruglom stolu zaključeno je da umjetnici moraju biti glasniji u borbi za svoja prava.

Također je najavljeno održavanje sastanka na kojem bi se raspravljalo o statusu Collegium Artisticuma koji u sadašnjem prostoru prestaje s radom 30 marta.

A kako Collegium Artisticum nije samo prostor, već čitav jedan kulturni brend, prema današnjim navodima, za očekivati je još jedno burno umjetničko sastajanje.