Hrvatska
0

U Zagrebu otvorena izložba "Rembrandt: grafike"

FENA
Reprezentativna izložba "Rembrandt: grafike" slavnog nizozemskog slikara i grafičara Rembrandta Harmenszoona van Rijna (1606.-1669.) otvorena je sinoć u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Izložena djela su iz fundusa Zemaljskog muzeja "Joanneuma" u Grazu. Od 110 originalnih bakropisa koliko ih se čuva u Muzeju u Grazu, na zagrebačkoj izložbi predstavljena su 103 bakropisa velikog majstora nastala od 1628. do 1665. godine.

Riječ je o jednoj od najcjelovitijih zbirki Rembrandtovih grafika koje su tematski podijeljene u devet skupina, autoportreti, portreti, motivi iz Starog i Novog zavjeta, književnosti, žanr scene, krajolici i drugo.

Autorica izložbe je kustosica Zbirke Stare galerije Zemaljskog muzeja "Joanneum" Karen Leitner-Ruhe, a koordinatorica je voditeljica Zbirke grafika Muzeja za umjetnost i obrt Anđelka Galić.

Rembrandt je izradio oko 290 grafičkih ploča. Za razliku od drugih umjetnika sam je radio otisak svojih grafika. Izloženim djelima posjetitelji će dobiti uvid u autentični umjetnički ambijent Nizozemske i Europe 17. stoljeće te će uživati u fantastičnoj tehnici izrade izloženih grafičkih listova jednog od najvećih majstora bakropisa, rekao je ministar Biškupić.

Ova izložba je plod austrijsko-hrvatske suradnje, tačnije Muzeja za umjetnost i obrt i Zemaljskog muzeja iz Graza, jer je u Grazu prošle godine bila izložba grafika G.B. Piranesija iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt, rekao je hrvatski ministar kulture, dodavši da ova izložba otvara prostor daljnje uspješne suradnje i uspješnih projekta.

Izložba će ostati otvorena do 15. februara.

Jedna od njezinih zanimljivosti je što je u jednoj sobi Muzeja postavljen tiskarski stroj isti onakav na kojemu je veliki majstor stvarao svoje grafičke listove.