Komentari (60)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
....m vam mamu ..tničku. I vama, i Andriću.
Ko je ista od vas procitao od Andrica?! Djeco sramite se roditelja! Nista ne znate, a sudite! Kao sto Sidran kaze: Andric je od onih kkoji ga citaju!
Od 1920 spis Ivo Andric pise ekavicom Bosanski pisac bio je veoma sifti osoba
Knez Janko Kako smrde ove poturice! Opažaš li ti štogod, Rogane? Knez Rogan Ka u zli čas, kneže, ne opažam! Kad blizu njih sjedim u skupštinu, ja nos držim svagda u rukama; da ne držim, bih se izbljuvao. Pa sam s toga na kraj i uteka, e blizu njih ne bih osvanuo. Evo vidiš kako smo daleko, i opeta ona teška vonja od nekrsti ovde zaudara.
Sve to OK, ali dokazi ovim \"veliko srbima i veliko muslimanima\"....mam.u im primitivnu!
E ovako....čitao sam Andrića kao dio obavezne lektire u gimnaziji prije rata. Bilo je to poodavno. Bio sam mlad i nisam se bas dubiozno upuštao u analizu onoga što je pisao. Onda je prošao rat i uzeo sam ponovo pročitati od Zapisa kraj Puta, Omer-Paše Latasa, Na Drini Ćuprijia itd..... i znate šta.....da sam kojim slučajem to sve čitao neposredno pred sami rat, recimo u nekih par mjeseci, nema sile koja bi me natjerala da ovdje ostanem. Ispalio bih se na vrijeme. Lik je na tako fantastičan način opisao naš mentalitet, našu glupost, našu prevrtljivost, sebičnost, zaglupljenost,...,hoću reći, sve je bilo napisano, još davno, samo je trebalo čitati! Svaka mu čast!
glupp si ko karina, i srpsko-pravoslavni vukodlak i genocidaski psihopata Karadzic je pisao o Bosni ali kako i na koji nacin ? i Andric ej pisao o Bosni, tacno, ali kako i na koji nacin !? !?
Zalosno je sto zemlju BiH iskvarise tz srbi/cet.nici i vehabije\", ma.ku vam vasu!
@Tuzlak Jasno,sazeto,odlicno analizirano Blati se Andric,Dostojevski,ccc,pa Andric je svoja djela pisao o Bosni,Mesa Selimovic o Bosni,Andric pare od Nobelove nagrade donira BiH,svasta se covjek ovdje nacita
A evo kako Ivo Andrić ne voli muslimane iz bosne i njihov glavni grad ... To je grad. U svakom smislu te reči. Počevši od onog fantastičnog smisla koji ta reč ima u bajkama što smo ih slušali kao deca (\"pa onda ih dovedoše u jedan veliki grad..\") pa do istorijskih činjenica o razvitku i opadanju ovog mesta u prošlosti i do statističkih podataka o njegovom napretku danas ... U toku XVII veka Sarajevo je veliki bogat grad sa preko sto džamija, a javnim građevinama od vrednosti i lepote, kupatilima, bezistanima, karavansarajima i sahatkulama. Neke od tih građevina, koje su se sačuvale do dana današnjeg, svedoče o razvitku i veličini tadašnjeg Sarajeva. I u koje god doba dana i sa koga god uzvišenja bacite pogled na Sarajevo, vi uvek i nehotice pomislite isto. To je grad. Grad koji i dotrajava i umire, i u isto vreme se rađa i preobražava. Ivo Andrić (15. ožujak 1975.)
Šta se palite bez ikakve osnove i prisvajate Andrića, to apsolutno ne znači da bi Andrić prihvatio vas. Andrić je takva veličina da vam, bez ikakve sumnje, ne bi oprostio zločine, agresiju na Bosnu, genocid i RS kao posljedicu svega toga. Pa vas su se bolan odrekli svi vaši živi pisci koji vrijede od Mirka Kovača, Filipa Davida itd. Andrić vas se nije odreko iz prostog razloga jer je prerano umro ... A evo kako Andrić ne voli muslimane Ta starinska muslimanska groblja nemaju ničeg od mračne tuge i jezivosti hrišćankih grobalja. Muslimansko groblje zaista nije, kao hrišćansko, sumorno mesto na periferiji grada, nego sastavni deo žive slike jedne varoši; u njemu i oko njega smrt ne zamraćuje život i život ne skrnavi smrt. Ivo Andrić (15. ožujak 1975.) Evo šta je Ivo Andrić, između ostalog mislio o muslimanima, a sad genocidna mrako pogledajte sebe i lako ćete skontat da vi i Ivo nemate al baš ništa zajedničko
@dado banjalu... Ne samo da bi \"izvrsio agresiju na svoju kucu\", vec bi je sravnio sa zemljom, samo da nije u BIH! Zalosno, ali svi vi tz novokompovani srbi, mislite. A sto, to vi sami znate....
mi Smrdi NEbeski Narod uvek smo se divili ponosili i ´valili genocidasima, ratnim zlocincima ( uglavnom kukavickim p.i.c.k.a.m.a koje se kriju po mocvarama i sumetinama dok ih komarci ujedaju i dok ih ne u´vate ), silovateljima ratnim profiterima i mafijasima poput Arkana, ub.icama svog naroda poput Legije, ludjacima i psihopatama poput Karadzica, cirkuzantima i zabavljacima svijetine i rulje poput Seselja te k.o.p.i.l.ad..i.ma poput Andrica...
blago vama kad su vam ovo najveći problemi...
Rodjen u katolickoj familji, izjasnjavao se kao hrvat, bio za svoju drzavu bosnu. Clan mlade bosne koja je ferninanda ubila, pisao protiv okupatora austrije i turske, djelima se borio, bio ambasador kraljevine jugoslavije, a kasnije i ministar u titovoj jugoslavji.
Dado, potpuno se slažem s tobom! Ali, sudeći po komentarima, ili ih većinom pišu isfrustrirani klinci ili nepismeni seljoberi koji su se \'92. uselili u otete srpske kuće i stanove i koji, po automatizmu, mrze sve što je srpsko. jer, bože moj, to se zove bosanski patriotizam.Mrziti Srbe! Uf, što bi Andrić tek sad imao inspiracije na pretek!
Sta pjenite, pa nije kod vas nista bilo. Eto vama Erdogana :) Visegrad (grad na istoku Republike Srpske) A jel ono kod vas muzeje zatvaraju? Samo vi nas mrzite, hvala bogu pa sve manje veze imamo s vama. Pozz