Kultura
107

U Tuzli promovisana knjiga "Mom srebreničkom heroju": Djelo koje ne ostavlja ravnodušnim

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli večeras je upriličena promocija knjige pod nazivom "Mom srebreničkom heroju". Riječ je o djelu autorice Sabine Hodžić-Mehmedović koje, između ostalog, govori o svim nedaćama koje je kao djevojčica prošla od 1992. do 1995. godine u Srebrenici.

Sabina Hodžić-Mehmedović preživjela je srebrenički genocid, a tog kobnog jula 1995. ostala je bez 13 njoj veoma bliskih osoba, među kojima je i njen otac Sabit.

Sve tegobe koje kose nju i njenu porodicu odlučila je pretočiti u knjigu koja je svjetlost dana ugledala 21 godinu nakon stravičnih dešavanja.

"Večeras sam jako sretna zbog ove promocije koju sam željela dugi niz godina. Kroz ovu knjigu želim da živi moj rahmetli otac Sabit, koji je i moj heroj. Također, ovom knjigom želim podsjetiti i na to da Srebrenica nije samo 11. jula, ona je tu svaki dan", kazala je za Klix.ba Hodžić-Mehmedović.

Pored autorice o ovom djelu govorili su još i promotori TV voditelj Fikret Hodžić, psihologinja i paihoterapeutkinja Samira Selesković te profesor Hazim Karić, koji je za naš portal kazao da djelo "Mom srebreničkom heroju" ima višestruku vrijednost.

"Sabinu nisam upoznao prije nego što sam dobio materijal, a kada sam pročitao knjigu, osim što sam mogao prepoznati da ima osjećaja za pisanje i za sve ono što je potrebno za književno djelo, strašno utisak je na mene ostavila količina emocije sa kojom ona piše. Ova knjiga je hrabar potez mlade žene koja je htjela, smogla snage, sjela i napisala svoja sjećanja i osjećanja koja je prate kroz život od momenta kada se rastala od svoga najvoljenijeg bića - oca pa do danas", kazao je Karić.

Dodaje i da je autorica na jedinstven način pokazala hronologiju jedne porodice koja je skoro pa uništena u cijelosti u genocidu u Srebrenici.

"Razbila me količina emocije koju Sabina nosi sa sobom i to su kasnije podijelili sa mnom i svi oni koji su pročitali knjigu. Ona se jednostavno brzo čita, ali utisci trajno ostaju kod svakoga ko je pročita", naglasio je Karić te nastavio da poseban pečat i težinu lične ispovijesti u ovoj knjizi predstavlja činjenica da je pisana iz ženske vizure.

Kako se moglo čuti za vrijeme promocije, ova knjiga koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim, predstavlja urlik protiv rata i nasilja nad djecom koja moraju odrastati bez očeva ubijenih u ratu.

Promociju su oplemenili i članovi hora El–Aziz pod rukovodstvom profesorice Esme Kapetanović.