Kultura
179

U Titovom atomskom bunkeru u Konjicu otvoreno Bijenale savremene umjetnosti

FENA
(Foto: Semir Šabić)
Titov atomski bunker u Konjicu, nekada vojni objekt visoke tajnosti, danas je otvorio vrata kulturnom stvaralaštvu ugostivši treće izdanje Bijenala savremene umjetnosti D-0 ARK Underground.

U prostorijama velilčanstvenog vojnog zdanja izgrađenog u unutrašnjosti zemlje radove su postavila 24 umjetnika iz Izraela, Albanije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, Rusije, Italije i BiH.

Umjetnici su ovaj put progovorili o periodu hladnog rata te njegovim posljedicama na današnjicu, ali i budućnost civilizacije. Promišljanja su različita i upozoravajuća, prikazana kroz različite aspekte umjetničkog stvaralaštva.

Zvaničnom otvaranju Bijenala prisustvovale su brojne zvanice iz javnog, kulturnog i političkog života BiH te diplomatskog kora. Prigodnim govorima obratili su se direktor projekta Bijenala Edo Hozić, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministar kulture Republike Austrije Joseph Ostermayer, ministrica kulture i sporta FBiH Zora Dujmović, te šef Ureda UNESCO-a za BiH Siniša Šešum.

Hozić je naglasio da izloženi radovi govore o periodu od 40 do 50 godina hladnog rata te svemu što je ovaj bunker "prespavao", donoseći snažne poruke iz kojih svi možemo učiti.

Uvjerenje da je bunker jedinstveno mjesto u BiH, regionu, pa i svijetu naglasio je ministar Adil Osmanović, podvukavši da je Bijenale izvrstan primjer dobrog spoja vojnog objekta i kulture.

"Vojska se iz ovog vojnog objekta povukla, a sada je na kreatorima kulturne politike i turizma da na nabolji način objekt iskoriste za kulturnu i turističku ponudu", kazao je, podvukavši da se Bijenale pokazalo veoma uspješnim u segmentu uspostavljanja regionalne saradnje, dajući veliki doprinos pozitivnom imidžu BiH na međunarodnoj sceni.

Austrijski ministar kulture Joseph Ostermayer naglašava da su BiH i Austrija još od rata počele realizirati različlite projekte saradnje u oblasti kulture i umjetnosti. Ocijenio je da transformacija vojnih objekata u muzeje i umjetničke objekte predstavlja dobar korak za bolji svijet.

"Ovi radovi govore o pozadini hladnog rata i zanimljivo je vidjeti kako su taj period vidjeli umjetnici", kazao je.

Ministrica Zora Dujmović smatra da je Bijenale jako reprezentativna manifestacija koja BiH pokazuje u boljem svjetlu na svjetskoj sceni. Naglašava da su izložena umjetnička djela vrhunske vrijednosti.

Siniša Šešum ističe da je Bijenale ove godine uvršteno u program obilježavanja 70. godišnjice UNESCO-a te da ova organizacija Bijenale podržava još od 2009. kao izvrsnu platformu za razmjenu umjetnika iz jugoistočne Evrope.

"Neiscrpna je moć kulture da vojni objekt pretvori u mjesto umjetnosti, čime dokazuje da ona zaista gradi mostove i miri. Kulturne razmjene i mreže su konkretan način da se učvrsti kulturna razmjena te otvori prostor za dijalog i otvorenost", kazao je Šešum.

Kustosi trećeg ciklusa Bijenala smatraju da putem ovakvih projekata umjetnici pokazuju da je transformacija vojnih objekata u kulturne jako važna i simbolična, jer pozivaju ljude da se bave umjetnošću, a ne ratom.