Banjalučki karneval
0

U subotu na ulicama 3.000 učesnika povorke

SRNA
U okviru kulturne manifestacije "Mjesec banjalučkog karnevala" u ovom gradu će u sdubotu, 23. maja, ulicama Banjaluke prošetati oko 3.000 učesnika Međunarodne dječije karnevalske povorke, uglavnom djece iz vrtića i učenika osnovnih škola iz petnaestak gradova Republike Srpske i inostranstva.

"Svaka karnevalska grupa imaće zadatak inspirisan likovima iz dječije mašte, a prije početka Dječijeg karnevala biće održan izbor princa i princeze karnevala", rekao je direktor "Banjalučkog karnevala" Milenko Lakić.

"Mjesec banjalučkog karnevala" počeo je 15. maja u Domu omladine u Banjaluci, a ova manifestacija  trajaće  do 31. maja.

Na otvaranju ove kulturno-zabavne manifestacije prisutni su imali priliku da se upoznaju sa banjolučkim mažoretkinjama i maskotom karnevala - golubom Grigorom, a organizovana je i promocija knjige dječijih literarnih i likovnih radova koji su pobijedili na konkursu o temi "Moj grad - karnevalski grad", koji je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske organizovalo u svim osnovnim školama i vrtićima. 

Knjiga će izaći u saradnji sa banjalučkom "Besjedom", u okviru edicije "Grigorova slagalica".

Do 31. maja u Domu omladine biće otvorena i izložba dječijih likovnih radova o temi "Moj grad - karnevalski grad", kao i izložba fotografija sa likom maskote Banjalučkog karnevala  golubom Grigorom.

Banjaluka  drugi put organizuje karneval, a od 2007. godine član je Evropske asocijacije karnevalskih gradova.