Kultura
42

U Sarajevu svečano otvorena "Sarajevska zima": Susreti umjetnika različitih civilizacija

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je svečano otvoren 31. Međunarodni festival "Sarajevska zima", koji se ove godine održava pod motom "Infinity".

Svečana ceremonija je počela intoniranjem himne BiH nakon čega je govoreno o događajima koji su se od jutranjih sati održavali na različitim lokacijama u gradu, a u sklopu obilježavanja prvog dana festivala.

Bh. glumci smješteni u ložama Narodnog pozorišta čitali su stihove i tekstove istakutih književnika BiH i svijeta. Yoga učesnici su izveli performans uz muziku Erica Bretona, a nakon toga su balerine izvele koreografiju Edine Papo uz kompoziciju "My way".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić proglasio je festival otvorenim i kazao je da je "Sarajevska zima" festival koji je svojim vrhunskim dometima obilježio kulturni život BiH, Balkana, ali i Evrope.

"Susreti umjetnika različitih civilizacija koji se odvijaju na ovom festivalu, a pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Savjeta Evrope, dokazuju da različitosti, umjesto da dijele, treba da, kao u slučaju BiH, povezuju ljude. Učešće umjetnika iz svih krajeva BiH, umjetnika iz susjednih zemalja, Evrope i svijeta te umjetnika iz Indije, obogaćuje naš svakodnevni život, koji je toliko opterećen problemima", kazao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, festival daje šansu da makar na trenutak zaboravimo na teškoće i uživamo u lijepoj slici, riječi i muzici.

"Kultura je vrijednost po kojoj se poznaje pojedinac, narod i svaka zemlja u svijetu", kazao je Ivanić.

Dodao je da zbog toga kulturi i u vremenima obilježenim teškoćama treba pružiti dodatnu pažnju. Ivanić je naglasio da je, kada je "Sarajevska zima" u pitanju, riječ o festivalu koji uključuje afirmaciju kulture, ne samo svih naroda BiH već i svakog pojedinačnog umjetnika.

Ivanić je istaknuo važnu karakteristiku "Sarajevske zime", a to je posvećenost mladim stvaraocima.

"Siguran sam da će i ovogodišnji program festivala opravdati visoke ocjene", poručio je Ivanić.

Večeras je izvedena i komična opera u tri čina „Don Pasquale“ Gaetana Donizettija, a prema tekstu jedne operne arije Salvatorea Cammaranoa. U predstavi su učestvovali solisti i Hor opere Narodnog pozorišta Sarajevo, uz pratnju Sarajevske filharmonije. 

Festival "Sarajevska zima" počeo je rano jutros performansom klizača Sarajeva pod nazivom "Infinity" (Beskonačnost) u Olimpijskoj dvorani "Zetra". Današnji dan posvećen je umjetnosti, dok će sutrašnji program biti posvećen olimpijskim igrama. Počasni gost ovogodišnjeg festivala "Sarajevska zima" je Indija. 

U sklopu festivala u Galeriji "Preporod" večeras je otvorena i izložba “Svijet Turaka od Altaya do Balkana".

Na ovogodišnjem Festivalu, koji traje do 15. februara, očekuje se učešće oko 1.300 umjetnika iz oko 40 zemalja svijeta.