Kultura
169

U Sarajevu sutra predstavljanje monografije "Srebrenica" Mersada Berbera

FENA
Mersad Berber
Mersad Berber
Monografija jednog od najpoznatijih bh. grafičara Mersada Berbera "Srebrenica" bit će predstavljena sutra u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

O monografiji će govoriti historičari umjetnosti, Aida Abadžić-Hodžić i Ibrahim Krzović te akademik Abdulah Sidran.

Vlastiti doprinos njegovanju kulture sjećanja na srebreničku tragediju Mersad Berber ostavio je u ulju, crtežu i na grafičkim listovima. Objedinjeni u monografiji čine jedno od njegovih kapitalnih djela.

Autorov pristup koji se ne bavi zločincima već žrtvom takođe je dragocjen.

"Berberova je počast Srebrenici koliko dolična i suzdržana toliko i veličanstvena i primjer je slikarstva u službi vraćanja identiteta onima kojima je identitet oduzet", rekao je Igor Zidić predstavljajući ovo djelo svojevremeno u Zagrebu.

Radeći na monografiji bez ikakve institucionalne podrške, Berber se najviše oslanjao na dokumentaciju američkog forenzičara i antropologa Williama Haglunda, koji je otkrio posmrtne ostatke više od 2.000 žrtava srebreničkog genocida, te forenzičara Erica Stovera i fotografa Gillesa Peressa koji su izvršili identifikaciju srebreničkih stratišta.

Kroz tragediju Srebrenice, u likovnoj poeziji Mersada Berbera, čitaoce vode antički junaci Dedal i Ikar. Uz likovnu posvetu, umjetnik je svakodnevno pisao, a dio zapisa iz ateljea objavljen je u monografiji.

Mersad Berber godinama je radio skice i studije od kojih su kasnije nastala djela objedinjena u monografiji "Srebrenica".

"Bio sam okružen hrpom papira, skupljao sam sve moguće dokumente, od Timesovih fotografija ratnih reportera do videozapisa. No nisam prišao temi kao nekoj svojoj Guernici, koja je jedna simbolička slika. Moja je srebrenička kronika došla sasvim spontano u alegorijskoj formi", rekao je jednom prilikom autor.