Autor Harvey Sarner
17

U Sarajevu promovirana knjiga "Spas u Albaniji"

FENA
Knjiga "Spas u Albaniji" autora Harveya Sarnera promovirana je danas u prostorijama Jevrejske općine u Sarajevu.

Knjiga govori o jedinstvenom primjeru u Evropi za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je u okupiranoj Albaniji od holokausta spašena komletna jevrejska populacija.

Albanija je jedina evropska zemlja u kojoj je nakon Drugog svjetskog rata, zbog priliva izbjeglica iz drugih zemalja, jevrejska populacija bila brojnija nego prije rata.

Predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci rekao je da su u ovoj knjizi iznesene historijske činjenice o odvažnoj pomoći i zaštiti koju su Jevrejima pružile njihove komšije Albanci, što je, zbog zatvorenosti Albanije za vrijeme režima Envera Hodže, decenijama bilo nepoznato.

Profesor Smail Čekić istakao je da su Italijanske okupatorske vlasti u Albaniji vršile manju represiju nad Jevrejima u odnosu na druge evropske zemlje, te da su pravi progoni počeli 1943. kada su kontrolu nad Albanijom preuzeli nacisti.

"Ipak, ni albanska marionetska vlast nije udovoljila njemačkom zahtjevu za dostavljanje spiska Jevreja u Albaniji", rekao je Čekić i dodao da je olakšavajuća okolnost za Jevreje u toj zemlji bila i relativno kratka vladavina nacista (od septembra 1943. do novembra 1944.) u odnosu na druge okupirane zemlje.

Potcrtao je da su se brojni Jevreji borili zajedno s albanskim partizanima protiv okupatora, od kojih su neki bili visoko rangirani u kasnije formiranoj Albanskoj armiji.

Prevodilac knjige Tahir Ramqaj naglasio je da "Spas u Albaniji" opisuje čudesan način na koji su Albanci, često dovodeći u opasnost vlastite živote, spašavali Jevreje od holokausta.