Last Despatches
33

U Sarajevu otvorena izložba o novinarima koji su poginuli u ratu tokom raspada Jugoslavije

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Balkanska istraživačka mreža (BIRN) u muzejskom prostoru Reporters’ House otvorila je izložbu i predstavila istoimenu knjigu "Last Despatches" o novinarima koji su ubijeni tokom i neposredno nakon raspada Jugoslavije.

Neki od 155 poginulih novinara i medijskih radnika bili su strani dopisnici, ali većina njih su bili državljani zaraćenih zemalja. Neki su ubijeni dok su se javljali s linija fronta, drugi na ulicama svojih rodnih gradova, a neki i u kancelarijama svojih redakcija.

Knjiga sadrži 20 priča o ubijenim novinarima, obuhvatajući lična sjećanja porodica, prijatelja i kolega ubijenih, koju su uredili Marija Ristić i Matthew Collin. Regionalna direktorica BIRN-a Marija Ristić istakla je da ove priče daju uvid u rad medija na izradi prvih historijskih izvještaja o raspadu Jugoslavije.

"Ovo ne treba smatrati pokušajem da se opiše, dokumentuje i objasni putanja rata, ovo je zbirka priča o novinarima koje su napisali novinari. To je memorijal izgubljenim kolegama i odavanje počasti njihovom radu, ali ujedno i podsjetnik da su nam za izgradnju slobodnih društava potrebni slobodni mediji", kazala je.

Izvršni direktor BIRN-a BiH Denis Džidić je kazao da je ova izložba njihov projekt kojim odaju počast tragično stradalim kolegama, medijskim radnicima.

"Važno je podsjećati na značaj neovisnog novinarstva, odati počast ljudima koji su izgubili život za ono što je elementarno pravilo novinarstva, istina", naveo je.

Urednik BIRN-a Matthew Collin rekao je da su na projektu počeli raditi prije tri godine kako bi došli do porodica i prijatelja novinara koji su ubijeni.

"Saznanje zašto i kako su ubijeni naš je čin komemoracije", poručio je Kolin.

Izložba "Last Despatches" bit će otvorena do 19. decembra u ulici Ferhadija 10 u Sarajevu.