"Ako priđeš bliže"
0

U Sarajevu će uskoro biti otvorena izložba o Zdravku Čoliću

I. S.
U Sarajevu u Štrosmajerovoj ulici će u četvrtak, 29. decembra u 19 sati biti otvorena izložba o legendarnom Zdravku Čoliću.

Obilježavanje 50 godina od početka fascinantne solističke karijere, našeg sugrađanina, muzičkog velikana, pjevača koji je svojom pojavom mjenjao sliku muzičke zvijezde u drugoj polovini 1970-ih godina i još za života se upisao u legendu, velikog Zdravka Čolića je bio povod ovog svečanog događaja!

Ova izložba, nakon izložbi o Kemalu Montenu i sarajevskoj Crvenoj jabuci je novogodišnji poklon građanima Sarajeva, ali i brojnim posjetiocima tokom predstojećih praznika! Vjerujemo da će ova manifestacija ući u kalendar kulturnih dešavanja za vrijeme Novogodišnjih praznika u našem glavnom gradu. Zdravko Čolić ne pripada samo Sarajevu, mjestu gdje se rodio, započeo svoje prve muzičke korake i krenuo dalje u osvajanje svijeta noseći Sarajevo u srcu.

Kroz brojne eksponate u Štrosmajerovoj ulici, koji će biti prezentirani u štampanoj formi, prisjetićemo se Čolinih prvih muzičkih koraka i odrastanja u sarajevskom naselju Grbavica, prvih muzičkih nastupa sa Ambasadorima i Korni grupom, čuvenog festivala Vaš šlager sezone, odakle je i krenula uspješna solistička karijera sa Montenovom kompozicijom "Sinoć nisi bila tu", eurovizijskih nastupa u Opatiji i Luksemburgu, saradnje sa Arsenom Dedićem, Kornelijom Batom Kovačom, Indexima, Kemalom Montenom... publika će imati priliku pogledati impozantan umjetnički opus ovog muzičkog velikana.

Kuriozitet izložbe jeste i dio foto-dokumentacije, od kojih će neki eksponati bit prezentirani javnosti po prvi put, a koji su brižljivo čuvani u porodičnoj arhivi, zahvaljujući bračnom paru Magaš -Tadić.

Prisjetit ćemo se i Čolićeve saradnje sa baletnom grupom Gordane Magaš, nastupa sa „Lokicama“, susreta i druženja sa brojnim sarajevskim i regionalnim prijateljima, kao i nezaboravnih hitova, kojih je kako zapisa velikan bh glumišta Josip Pejaković, bilo tako puno... Važno je istaći da su Čolini hitovi vječnost. Vječnost, jer i danas pedeset godina poslije jednakom emocijom privlače pozornost publike, kako i priliči velikoj zvijezdi i veteranu popa! Na svečanom otvaranju izložbe predviđen je prigodan muzički program. Autorica projekta i izložbe je Amina Abdičević, a Branko Dursum je radio dizajn plakata.