Otvorena do 6. juna
17

U sarajevskoj Galeriji Brodac upriličena multimedijalna izložba umjetnika Kemila Bektešija

A. B.
Kerim Bekteši (Foto: I. Š./Klix.ba)
Kerim Bekteši (Foto: I. Š./Klix.ba)
Večeras je u 19:00 sati u sarajevskoj Galeriji savremene umjetnosti Brodac upriličena izložba vizuelnog umjetnika Kemila Bektešija koja nosi naziv "Bekteši" po njegovom prezimenu.

Riječ je o ciklusu radova umjetnika koji potiskuje nelagodu izlaganja tuđem pogledu te u multimedijalnog postavci problematizira i estetizira sebe. To čini na način da poopštavajući sebe, vlastito Ja pretvara u znak. Izložba je multimedijalna, a serija radova je započeta 2018. godine.

Vizuelni i jezički znakovi, kao što su autorovo ime i prezime, ili njegovo lice, postaju univerzalne oznake savremenog čovjeka koji se našao u škripcu između individualnog i kolektivnog. Bektešijev put do mjesta pripadanja obilježen je konstatacijom "Dok su u djetinjstvu moji vršnjaci skupljali sličice fudbalera, ja sam skupljao nacionalnosti".

Upravo "mijenjanje nacionalnih dresova", parodira i ironizira društveni kontekst obilježen etnodeterminizmom, izlazi izvan vještački postavljenih okvira konstituisanja identiteta i postaje ptica koja leti izvan kaveza.

Ovom izložbom GSU Brodac ujedno najavljuje ljetni program za 2021. godinu, pod nazivom "5 ispod 25", u okviru kojeg će biti predstavljeni mladi umjetnici iz čitave Bosne i Hercegovine.

Bekteši je rođen u Beogradu 1997. godine. Srednju školu primijenjenih umjetnosti, završio je u Sarajevu, nakon čega upisuje Akademiju likovnih umjetnosti UNSA, Odsjek slikarstvo.

Do sada je izlagao na nekoliko grupnih i samostalnih izložbi. Dobitnik je priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, kao najbolji student Odsjeka za slikarstvo nominovan je za godišnju nagradu ALU "Alija Kučukalić", a 2020. godine bio je finalista za prestižnu nagradu ZVONO (YVAA, Young Visual Artist Award).

Izložba će biti otvorena od 21. maja do 6. juna 2021. godine.